8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rasprava o radu tužilaštva: Ko je planirao ubistvo tužioca?

Politika

Tag Video
Comments 0

Rasprava o radu tužilaštva: Ko je planirao ubistvo tužioca?

Izvor: Antena M / Mina

Autor: Žarko Vujović

  • Viber

Rasprava o radu Tužilačkog savjeta i tužilaštva protekla je u znaku žestokih polemika i međusobnih optužbi Specijalnog državnog tužilaštva Milivoja Katnića i poslanika DF-a, prije svih Milana Kneževića o dešavanjima u vezi sa procesom za pokušaj terorizma.

U jednom trenutku otvorila se tema o razgovoru između Veselina Mujovića i poslanika DF-a Andrije Mandića i Predraga Bulatovića tokom sudskog procesa.

O tom razgovoru Katnić navodi:

''Nijesam ja ozvučio Mujovića, nego su primjenjivane mjese prema onima koji su htjeli lišiti života jednog tužioca'', kazao je Katnić što je izazvalo burnu reakciju iz klupa DF-a.

''Sada sam siguran da kada ste poslali ozvučenog Veselina Mujovća i objavili dio stenograma jer onaj dio što smo rekli za vas nećete da objavite vi ste željeli meni i Mandiću da montirate antetat", rekao je Bulatović.

Poslanik Milan Knežević je izjavu Katnića protumačio tako da je ''Katnić stavio na mjere tajnog nadzora poslanike Andriju Mandića i Predraga Bulatovića, bez naredne suda''.

''Optuživši ih da su planirali atentat'', rekao je Knežević.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović je izjavu Katnića protumačio riječima ''da nije Mujović bio na specijalnim mjerema tajnog nadzora''. 

''Nije rečeno izričito da su poslanici bili ozvučeni, već osobe koje su planirale likvidaciju specijalnog tužioca. Nije rečeno da su bili ''ozvučeni'' poslanici'', rekao je Brajović i na zahtjev DF-a dao pauzu kako bi se izvršio uvid u stenogram onoga što je Katnić rekao.

Nakon pauze Brajović je prošitao dio iskaza Katnića u kome se navodi da mjere tajnog nadzora nijesu bile primjenjivane ni prema jednom poslaniku.  

Prije  polemike Katnić je kazao da je Knežević, što se tiče presuđenja u vezi krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizma, osuđen na osnovu svjedočenja poslanika DF-a Predraga Bulatovića, svjedoka koga je predložila odbrana. 

''Mi to nijesmo imali. Ta situacija je sklopljena na osnovu iskaza svjedoka, i to je ovdje poslanik, koji je jasno govorio, gospodin Bulatović, a koga je predložila odbrana. Znači, odbrana je dala taj dokaz, pa je došlo do osuđenja ovog lica“, kazao je Katnić.

Procenat potvrđenih optužnica u prošloj godini je izuzetno visok, i iznosi skoro 97,8 odsto, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Parlament je danas razmatrao Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2018.

Stanković je kazao da je, u pogledu bilansa ostvarenih rezultata, procenat potvrđenih optužnica u postupku sudske kontrole izuzetno visok, i iznosi 97,78 odsto.

''Po optuženjima osnovnih, viših i Sprecijalnog državnog tužilaštva, osuđujućom presudom riješeno je 90,9 odsto optuženja, oslobađajućom 3,65 odsto, a odbijajućom 1,98 odsto optuženja'', kazao je Stanković.

Stanković je kazao da je su u prošloj godini, primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja, državni tužioci riješili predmete protiv 617 učinilaca.

Po tom osnovu je, kako je naveo, u humanitarne svrhe uplaćeno preko 239 hiljada eura, a na ime naknade štete oštećenom oko 12 hiljada.

''Na osnovu sporazuma o priznanju krivice riješeni su predmeti protiv 298 učinilaca krivičnih djela, od čega kod osnovnih i viših tužilaštava 255, a kod SDT-a 43, zbog teških i najtežih krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala'', precizirao je Stanković.

On je dodao da su, uz osudu na kaznu, učinioci krivičnih djela obavezani da u humanitarne svrhe uplate 207,5 hiljada eura. 

Inače, tokom rasprave kritike na rad tužilaštva stigle su iz opozicionih stranaka, dok su podršku izvještaju o radu tužilaštva najavili iz vladajuće koalicije.

Izuzetak je Bošnjačka stranka, koja neće glasati za izvještaj zbog kako je naveo poslanik Ervin Ibrahimović izostanka rezultata u predmetima za ratne zločine.   

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR