Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Darmanović postao član Evropskog savjeta za međunarodne odnose

| Postavio/la: Milena Aprcović

Darmanović postao član Evropskog savjeta za međunarodne odnose

U okviru radne posjete Republici Portugal, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je u protekla dva dana na godišnjem sastanku Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) i tom prilikom postao je član ovog eminentnog međunarodnog think-tanka, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Ministar Darmanović je bio jedan od centralnih govornika na panelu koji je adresirao pitanje politike proširenja i evropske integracije Zapadnog Balkana.

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja najbolji okvir koji određuje smjernice za reformske procese i dalju demokratizaciju društava“, istakao je šef crnogorske diplomatije, te dodao da je održavanje kredibilnosti politike proširenja od suštinske važnosti za stabilnost, bezbjednost i dalji ekonomski razvoj regiona, ali i same Evrope. Na toj liniji, kazao je da je potrebno da Evropska unija bude još snažnije prisutna na Zapadnom Balkanu, uvažavajući geopolitički segment proširenja i izražene interese drugih aktera koji su prisutni na ovom prostoru.

„Ideja ujedinjene Evrope je kroz istoriju potvrdila svoju superiornost, stoga snažno vjerujemo da ne postoji alternativa punoj integraciji Zapadnog Balkana u zajednicu najrazvijenih evropskih država“, kazao je ministar Darmanović.

U tom kontekstu, istakao da je važno da pitanje proširenja, koje predstavlja jednu od najuspješnijih politika Unije, bude visoko na agendi novih saziva Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Ponovio je da je Crna Gora snažno posvećena ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz evropske agende, te naglasio da proces proširenja predstavlja zajednički i partnerski napor Evropske unije i države kandidata s ciljem sveobuhvatnog sprovođenja reformi, prilagođavanja unutrašnjeg pravno-normativnog okvira evropskim standardima i omogućavanja prosperitetnije budućnosti evropske zajednice.

ECFR predstavlja jednog od vodećih i najrenomiranijih međunarodnih think-tankova, u čijem su fokusu istraživanja u oblasti evropske vanjske i bezbjednosne politike, koji je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada.

U najpoznatijem jednogodišnjem izvještju „Go-To Think-Tanks“ ECFR je već duži niz godina etabliran na listu najboljih svjetskih think-tankova, dok je od strane magazina Prospect tri puta dobijao nagrade za najbolji think-tank na svijetu u oblastima međunarodnih i evropskih poslova, dodaju iz MVP-a. 

Ministar Darmanović je prvi član ECFR-a iz Crne Gore.

Ostavi komentar

0/300