6 °

max 14 ° / min 5 °

Četvrtak

27.02.

14° / 5°

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

12° / -1°

Nedjelja

01.03.

12° / 5°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 11°

Srijeda

04.03.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović postao član Evropskog savjeta za međunarodne odnose

Politika

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Darmanović postao član Evropskog savjeta za međunarodne odnose

U okviru radne posjete Republici Portugal, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je u protekla dva dana na godišnjem sastanku Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) i tom prilikom postao je član ovog eminentnog međunarodnog think-tanka, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Ministar Darmanović je bio jedan od centralnih govornika na panelu koji je adresirao pitanje politike proširenja i evropske integracije Zapadnog Balkana.

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja najbolji okvir koji određuje smjernice za reformske procese i dalju demokratizaciju društava“, istakao je šef crnogorske diplomatije, te dodao da je održavanje kredibilnosti politike proširenja od suštinske važnosti za stabilnost, bezbjednost i dalji ekonomski razvoj regiona, ali i same Evrope. Na toj liniji, kazao je da je potrebno da Evropska unija bude još snažnije prisutna na Zapadnom Balkanu, uvažavajući geopolitički segment proširenja i izražene interese drugih aktera koji su prisutni na ovom prostoru.

„Ideja ujedinjene Evrope je kroz istoriju potvrdila svoju superiornost, stoga snažno vjerujemo da ne postoji alternativa punoj integraciji Zapadnog Balkana u zajednicu najrazvijenih evropskih država“, kazao je ministar Darmanović.

U tom kontekstu, istakao da je važno da pitanje proširenja, koje predstavlja jednu od najuspješnijih politika Unije, bude visoko na agendi novih saziva Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Ponovio je da je Crna Gora snažno posvećena ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz evropske agende, te naglasio da proces proširenja predstavlja zajednički i partnerski napor Evropske unije i države kandidata s ciljem sveobuhvatnog sprovođenja reformi, prilagođavanja unutrašnjeg pravno-normativnog okvira evropskim standardima i omogućavanja prosperitetnije budućnosti evropske zajednice.

ECFR predstavlja jednog od vodećih i najrenomiranijih međunarodnih think-tankova, u čijem su fokusu istraživanja u oblasti evropske vanjske i bezbjednosne politike, koji je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada.

U najpoznatijem jednogodišnjem izvještju „Go-To Think-Tanks“ ECFR je već duži niz godina etabliran na listu najboljih svjetskih think-tankova, dok je od strane magazina Prospect tri puta dobijao nagrade za najbolji think-tank na svijetu u oblastima međunarodnih i evropskih poslova, dodaju iz MVP-a. 

Ministar Darmanović je prvi član ECFR-a iz Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR