13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Parlament izabrao nove članove Odbora za izborne reforme

Politika

Tag Video
Comments 0

Parlament izabrao nove članove Odbora za izborne reforme

Autor: Esad Krcić

  • Viber
Višečasovnu parlamentarnu raspravu koja je trajala do kasnih večernjih sati, obilježilo je negodovanje opozicije

Skuština Crne Gore je većinom glasova izabrala predstavnike Demokratske Crne Gore: Moma Koprivicu i Danila Šaranovića za članove Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Višečasovnu parlamentarnu raspravu koja je trajala do kasnih večernjih sati, obilježilo je negodovanje opozicije zbog, po njihovoj ocjeni, nezakonitog izbora dva predstavnika Demokrata za članove Odbora koji bi trebalo da pripremi zakonske izmjene neophodne za unaprjeđenje izbornog procesa.

Opozicija se pozivala na Odluku o formiranju Odbora po kojoj svakom poslaničkom klubu pripada samo jedan predstavnik, a dodatno nezadovoljstvo su iskazivali zbog jučerašnjeg odbijanja predsjednika Administrativnog odbora, Luiđa Škrelje da na glasanje stavi i predlog da Aleksandar Damjanović uđe u novoformirani Odbor.

 Poslanica Demokratske partije socijalista, Marta Šćepanović je rekla da će ta partija podržati izbor Moma Koprivice i Danila Šaranovića zbog želje da počne pravi rad Odbora i da se u roku završi rad na izbornom i drugom zakonodavstvu.

 "Svakako nas ohrabruje što su poslanici nezavisnog kluba i svi ostali zainteresovani da učestvuju u radu Odbora. Mi smo od prvog dana pozivali poslanike opozicije da se vrate radu, jer je jedini pravi rad i jedini pravi način da izvršimo unaprjeđenje izbornog zakonodavstva - rad u ovom Odboru. Nadam se da ćemo naći način da svim zainteresovanim opozicionim poslanicima omogućimo rad u Odboru, makar to značilo i izmjenu Odluke o formiranju Odbora", rekla je Šćepanović.

 Boris Mugoša iz Socijaldemokrata je rekao da njegova partija ne podržava prijedlog da se za dva nova člana Odbora za reformu zakonodavstva izaberu dva predstavnika Demokrata.

 “Prema Odluci o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva svakom poslaničkom klubu pripada jedno mjesto u Odboru. Prema tome, Demokratama pripada jedno mjesto, osim ako im njihovi koalicioni partneri sa lokalnog nivoa – poslanici Demokratskog fronta, nijesu ustupili jedno mjesto”, rekao je Mugoša dodajući da je to formalni razlog za uzdržan stav.

 "Suštinski razlog zbog kog ćemo biti uzdržani je u pitanju - što mi radimo građanima već mjesec dana. Da li mislite da je građane briga koliko ko ima članova u ovom Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva? Njih to ne interesuje. Interesuje ih rezultat rada tog Odbora i da li svi mi ovdje imamo demokratsku zrelost i demokratski kapacitet da razgovaramo i pokušamo da kroz zajednički dogovor realizujemo unaprjeđenje izbornog ambijenta", rekao je Mugoša.

Demokratski front je, osim prema Demokratskoj partiji socijalista, strelice odapinjao i prema Demokratskoj Crnoj Gori koju optužuje za izdaju opozicije i “dil” koji je sklopila sa DPS-om.

 Poslanik DF-a, Predrag Bulatović je ocijenio da je DPS-u bilo lako da prihvati zahtjeve demokrata.

“Bez tehničke vlade koja bi pripremala izbore, izbori neće biti pošteni”, rekao je Bulatović koji je naglasio da je DF ostao vjeran Sporazumu sa narodom, a da su ga Demokrate i inicijator Sporazuma – Pokret odupri se - iznevjerili.

 Diskusija nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića je bila svojevrsna reakcija na jučerašnje odbijanje predsjednika Administrativnog odbora, Luiđa Škrelje da na glasanje stavi predlog za Damjanovićev izbor za člana Odbora za reformu zakonodavstva.

 "Da li se to neko boji Aleksandra Damjanovića kao člana ovog Odbora, jer se ne može ni slomiti, ni kupiti, ni bilo šta osim dogovoriti se o ozbiljnom rješenju za ozbiljne izborne uslove", rekao je Damjanović.

 Poslanik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić smatra da ako parlament ne pokazuje sposobnost za dogovor, to znači da demokratija ne funkcioniše.

 “Ne mora DPS da prihvati tehničku Vladu, ali mora prihvatiti da o tome razgovara”, rekao je Krivokapić dodajući da “još uvijek ima vremena za dogovor”, te da bi trebalo da se uđe u produktivnu fazu pronalaženjem načina da se nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću obezbijedi mjesto u Odboru za reformu zakonodavstva.

 Poslanik Demokratske partije socijalista i predsjednik Administrativnog odbora, Luiđ Škrelja je rekao da se tokom diskusije namjerno preskaču neke stvari.

 „Niko nije odbio Aleksandra Damjanovića, već se nijesmo izjasnili o predlogu da on bude član Odbora, a taj zahtjev i dalje stoji“, rekao je Škrelja uz napomenu da izborom dva predstavnika Demokrata nije prekršen zakon.

 Tokom današnje sjednice, usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o poreskoj administraciji.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR