16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DF trajno napustio Odbor za reformu izbornog zakonodavstva

Politika

Comments 0

DF trajno napustio Odbor za reformu izbornog zakonodavstva

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Predsjedništvo DF donijelo je odluku da taj savez trajno napusti Odbor zadužen za sveobuhvatnu izbornu reformu i da članovi tog tijela: Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnesu Skupštini ostavku na članstvo u tom tijelu.

"Donoseći ovu odluku DF se vodio notornom činjenicom, a to je da DPS do sada nije želio dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor. Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice a koji su definisali jednostrana rješenja", saopšteno je iz DF-a.

Poseban razlog da se trajno napusti Odbor je, kako navode, presuda Osnovnog suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

"Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivićno djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa. Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS u Predsjedništvu DF je jednodušna ocjena da u okviru ovog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS.

Nakon jučerasnjih odluka Odbora gdje sve ključne podgrupe koordiniraju članovi DPS-a ili njihovi partneri (npr Zakon o biračkom spisku, Zakon o Izboru poslanika i odbornika, itd.) i kroz koje odluke je poslata poruka DF-u da za njega nema mjesta, osim tamo gdje je sve već DPS odlučio, dodatni je razlog da se napusti trajno odbor", navedeno je, između ostalog u saopštenju DF-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR