Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Marković za AP: Nema ujedinjene i bezbjedne EU bez Zapadnog Balkana

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: AP

Marković za AP: Nema ujedinjene i bezbjedne EU bez Zapadnog Balkana

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao da se nada da će, kada se završi Bregzit, politika proširenja Evropske unije ponovo dobiti na značaju.

Markovć je u intervjuu za AP rekao da će se izlaskom Velike Britnije iz EU riješiti veliki problem i otvoriti nove prilike za zemlje kandidate, kao što je Crna Gora.

"Bregzit je jedno od teških otvorenih pitanja sa kojima se EU suočila posljednjih godina. Sporazum o Bregzitu ne bi trebalo da ima negativan uticaj na dinamiku pregovora Crne Gore sa EU, već da bude pozitivan stimulans", ocijenio je Marković.

On je dodao da bi ratifikacija sporazuma o Bregzitu u evropskom i britanskom parlamentu bilo veliko olakšanje za obje strane.

"Politika proširenja će dobiti na važnosti zbog onoga što je Evropska komisija najavila kao politiku prema Zapadnom Balkanu", rekao je Marković.

On je upozorio da odluka EU da ne otovri pregovore o članstvu da Sjevernom Makedonijom i Albanijom šalje negativnu poruku Zapadnom Balkanu.

"Odbijanje EU da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je loš signal i loša poruka za Zapadni Balkan kao cjelinu, a u isto vrijeme ne predstavlja ni dobru poziciju za Brisel", rekao je Marković, ističući da nema kompletne, ujedinjene i bezbjedne EU bez Zapadnog Balkana.

Marković je naglasio kako ima nekoliko zemalja na čelu sa Francuskom koje ne razumijeu potrebe Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini  i to će se odraziti na kvalitet i dinamiku pregovora i na vrijeme novog proširenja.

"Moguće je da se do konačne odluke promijee stvari, mi u svakom slučaju mislimo da je dobijanje datuma pregovora sa Makedonijom i Albanijom od interesa za cio region, za Zapadni Balkan ali i za EU", zaključio je Marković.

AP podsjeća da je Crna Gora, mediteranska zemlja sa 600.000 stanovnika, jedan od zemalja Zapadnog Balkana koje žele da se učlane u EU, nakon što je 2017. pristupila NATO.

Ostavi komentar

0/300