11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U DPS-u saglasni sa LP da treba zabraniti upotrebu i prodaju pirotehničkih sredstava

Društvo

Comments 0

U DPS-u saglasni sa LP da treba zabraniti upotrebu i prodaju pirotehničkih sredstava

Autor: Sanja Novakovic

  • Viber

U DPS-u saglasni sa prijedlogom Liberalne partije koja je najavila da će predložiti izmjene Zakona o eksplozivnim materijama, tražeći potpunu zabranu upotrebe, a time i prodaje pojedinih vrsta pirotehničkih sredstava.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić za Antenu M navodi:

"Lično ću podržati inicijativu Liberalne partije. Smatram da se bilo koji oblik raspoloženja ili iskazivanja radosti i veselja može mnogo ljepše i kvalitetnije iskazati na neki drugi, a ne na način koji bi od svečanosti ili prigode napravio tragediju. Ovih dana smo, međutim, svjedoci da je upotreba pirotehničkih sredstava uzrokovala i teže povrede, naročito kod djece", navodi Vuletić.

Vuletić naglašava da je saglasan i sa prijedlogom o zabrani prodaje pirotehničkih sredstava.

"Trebalo bi zabraniti prodaju petardi i sličnih pirotehničkih sredstava. Takvim sredstvima trebalo bi da rukuju samo stručna lica, nikako đeca i maloljetnici. Trebalo bi zabraniti i upotrebu i prodaju za sve nivoe, a naročito kada su posrijedi maloljetnici", smatra Vuletić.

Podsjetimo, LP je kao jedan od razloga za promjenu Zakona o eksplozivnim materijama prije svega istakla to da je prema informacijama Sindikata doktora medicine „tokom novogodišnjih praznika čak 15 pacijenata povrijeđeno upotrebom pirotehničkih sredstava, dok je kod petoro djece došlo do trajnog invaliditeta. Djelovi šake, ili čak cijele šake, u tim povredama su amputirane".

Kao jedan od razloga, takođe su naveli i veliki broj žalbi građana na prekomjernu buku koju izazivaju prije svega petarde, ali i ostala pirotehnička sredstva koja su korišćenja proteklih mjesec u svim gradovima Crne Gore.

Prema prijedlogu Libaralne partije, zabrana se neće odnositi na javni vatromet koji će moći i nadalje da izvodi privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji ima dozvolu za vršenje djelatnosti javnih vatrometa i dozvolu za izvođenje javnog vatrometa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR