Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vučić: Vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog sa SPC, a ne MCP

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Vlasti CG spominju dijalog sa MCP. Oni moraju da razgovaraju sa SPC.

Vučić: Vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog sa SPC, a ne MCP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čiji je dio Mitropolija crnogorsko-primorska.

On je novinarima u Obrenovcu rekao da je dijalog "uvijek ljekovit" i dodao da je Srbija spremna da pomogne "po svim pitanjima" u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

"Mi se ne miješamo, ali imam samo jedan strah. Želim da obratite pažnju na jednu stvar, crnogorske vlasti spominju dijalog sa Mitropolijom crnogorskom-primorskom. Oni moraju da razgovaraju sa SPC. Mitropolija crnogorsko-primorska je dio Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu. Molim SPC da obrati pažnju na to da neko sjutra ne bi rekao da naši manastiri pripadaju mitropoliji ili eparhiji", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je sličan zahtjev Beograd iznio i u razgovorima sa Prištinom "kako Albanci ne bi sjutra izmišljali neku kosovsku pravoslavnu crkvu, mitropoliju ili eparhiju kosovsku".

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin izjavio je ranije da je vlada spremna da bez odlaganja započne dijalog o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti sa "svim vjerskim zajednicama" kao i da je spremna da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, "čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga".

Komentari

Boško Agram,

@Objasniti šetačima, jedni znaju, drugi lažu, treći mrze Mila.

Ja,

@VELJKO Bravo, upravo tako no eto śekiramo se brate što nas ovi naši ne razumiju.

JA,

I reče: "Oni moraju da razgovaraju sa SPC. Mitropolija crnogorsko-primorska je dio Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu" Pa ko je ođe lud??! Kako je SPC došla do imovine?! Koje godine??? 1918??? Jel može to po zakonu?? Što je bilo 1918. Koja je crkva bila prije te godine?? Čija je to imovina?? Može li tako Ruska crkva da okupira Srpsku i nakon neko vrijeme da kaže Srpska crkva nikad nije postojala i to je ruska imovina??? Može li???

Objasniti šetačima,

I Advokat Bojić sinoć fino reče da su crnogorske crkve i manastiri VLASNIŠTVO SRBIJE i da za njih važe drugi zakoni. Znaju li ove Posrbice da protestvuju da njihove crkve budu vlasništvo SRBIJE.

VELJKO,

Što se śekirate moji crnogorci Mi smo sva ta pitanja riješili 2006 godine. Ovo su samo formalnosti. Okrenite se radu, kako bi bilo bolje građanima Crne Gore. Neka ste mi zdravo i veselo !

Misko,

E vuce oces da internalizujes unutrasnje pitanje u Crnoj Gori,vidi on da ove setnje popova i zavedenih gradjana ne pomaze i da te setnje bi dugo trajale i na kraju bi samo popovi setali on poseze za poslijedjim adutima.

Komšo,

aj Vučko viđi s tijem popom kad bi mu najviše odgovaralo da ga nazovemo, kad mu već izigravaš portparola.Na što je spala Srbija da se preśednik bavi od komunalija, preko medija pa do rješavanja popovskih statusa u komšiluku...pozavidio bi mu i Kim Jong-un na kontroli

CG1,

Šta će ovaj iz srbije, da CRNA GORA pregovara sa srpskom crkvom oko CRNOGORSKIH SVETINJA,može oričat samo o položaju srpske crkve,i to je to.Šta veli vučić, njihovi manastiri, zaboravio je da je ovo CRNA GORA,nikad bilo niti će biti vaše dok je Crnogoraca,bijedo jedna četnička.

maksim,

O tome je rijec. Ako treba Vlada pregovarati o statusu crnogorskih hramova treba da sjednu s poglavarom SPC a ne s njegovim potcinjenim. Tim prije sto cio srpski kler misli isto o CG

Ostavi komentar

0/300