11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kabinet Đukanovića: Neutemeljene tvrdnje Selakovića

Politika

Comments 2

Kabinet Đukanovića: Neutemeljene tvrdnje Selakovića

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

"Tvrdnja generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića da su najrelevantnija međunarodna pravna tijela, poput Savjeta Evrope „pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, naročito SPC“ nema apsolutno nikakvog utemeljenja u činjenicama. Naprotiv, Crna Gora je 2012. upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim tijelom Savjeta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori", navode iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

U reagovanju navode da je Evropski sud u Strazburu ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali.

"Sud u Strazburu je zaključio da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje, kao i da je navodno diskriminisana od strane države Crne Gore.

Iz ove odluke Evropskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrijednosti od više stotina miliona eura, zapravo državna imovina.

Okolnost da se ovoj tužbi Srpske pravoslavne crkve tada pridružila Republika Srbija nije ni tada nimalo pomogla podnosiocima tužbe i oni su taj spor protiv Crne Gore izgubili. Tom prilikom, Republika Srbija, koja se pridružila tužbi, iznijela je čitav arsenal poznatih tvrdnji o viševjekovnom bivstvovanju SPC u Crnoj Gori i o tome da je SPC isključivi vlasnik pravoslavnih vjerskih objekata u našoj državi, za koje je izričito tvrdila da predstavljaju istorijske spomenike isključivo srpskog naroda. Međutim, kao ni danas, tako ni tada, za to nijesu ponudili pravno valjane dokaze.

SPC i država Srbija su ovaj spor izgubili zato što je i po domaćem i po međunarodnom pravu nesporna pravna činjenica da je Crna Gora, a ne Srpska pravoslavna crkva, uvjek bila i ostala vlasnik vjerske imovine koja je kroz vjekove stvarana od državnog novca ili zajedničkim ulaganjem građana.

Još u Knjaževini, kasnije Kraljevini Crnoj Gori, gdje je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva po Ustavu imala status zvanične državne crkve, vjerska imovina pripadala je državi, a Crnogorska pravoslavna crkva je tu imovinu samo koristila i nije njome mogla raspolagati bez izričitog dopuštenja državne vlasti.

Ovo su pravne činjenice, a ideološke i političke tvrdnje kojima se osjećaj pripadnosti srpskoj naciji pokušava poistovjetiti sa pravoslavljem u Crnoj Gori nemaju nikakvu težinu, ni u domaćem, ni u međunarodnom pravu, što jasno potvrđuje i navedena odluka Evropskog suda iz 2012", navodi se u reagovanju Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. 

Podsjetimo, Selaković je juče kazao da je argumentacija Đukanovića pravno neosnovana. 

"Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Đukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vrijeme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija", rekao je Selaković za Tanjug.

Dodao je da je prije perioda o kojem govori Đukanović, vladao komunistički režim za koji se, kaže, zna kako je postupao prema crkvi, a naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Selaković ističe da su se upravo po tom pitanju oglašavala neka od najrelevantnijih međunarodnih pravnih tijela, od Savjeta Evrope do Venecijanske komisije, i pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, a prije svega imovine SPC.

"Važno je da se pravno napomene da se ne može uzurpirati nešto što je vaše, što je postalo vaše prije mnogo vijekova, što je Crkva kao svojinu stekla donacijama, prilozima ktitora, vladarskim poveljama, poklonima i to u skladu sa važećim zakonima i pozitivnim pravnim propisima", rekao je on. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Sve je dakle jasno .Stop lopovima i uzurpatorima strane drzave .Ako hoce da se registruju kao vjerska organizacija u CG ok , one objekte koje su oni izgradili ne uzima im niko .Ako i dalje nastave da samovoljno divljaju ,postupiti po zakonu i nadleznosti .

Liberal

U Strazburu je već jednom presuđeno protiv SPC(zajedno sa Srbijom) a u korist CG. Jednom presuđeno, za stalno presuđeno (presedan). Svaku narednu tužbu SPC će Strazbur odbaciti jer je jednom presuđeno. Zbog toga SPCi Srbija samo prijete Srtazburom a ništa ne preduzima. Znaju što ih tamo čeka.