10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Otpor Zakonu prerastao u obračun sa CG, legitimna adresa za pregovore je Amfilohije

Politika

Tag Video
Comments 2

Marković: Otpor Zakonu prerastao u obračun sa CG, legitimna adresa za pregovore je Amfilohije

Autor: Antena M

  • Viber
Najgori odnosi sa Srbijom od 2006- ocijenio Marković

Premijer Duško Marković kazao je da je razočaravajuće sve ono što se u Crnoj Gori dešavalo u posljednjih mjesec od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu.

To, kako je rekao, nije bio samo otpor zakonu, već je sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i njenim institucijama i pravom da suvereno država odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

Atak na Crnu Goru

"Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su je akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije", rekao je Marković u Jutarnjem programu TVCG.

Paljenje crnogorske zastave u Beogradu je, kaže, jasan odnos o državi Crnoj Gori i njenom pravu da suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

On je ocijenio da period rada na zakonu nije bio kratak.

"Nije bio ni pola godine, ni godinu, niti se o njemu govorilo samo onih nekoliko dana pred Skupštinu. Rad na Zakonu počeo je prije pet godina, bio je veoma inkluzivan. Sjećate se i javnih rasprava širom Crne Gore", podsjetio je premijer Marković. 

Neutemeljeni su, kaže, prigovori da nije bilo prilike da se javnost upozna sa zakonom. SPC, ponovio je, želi da bude van pravnog sistema Crne Gore. 

"Samo sam ja po osnovu ovog zakona imao pet, šest razgovora direktno sa mitropolitom Amfilohijem i njegovim sveštenstvom", rekao je Marković.

Navodi i da je tokom susreta s Amfilohijem bilo dijaloga, te da nijesu u pitanju bili formalni razgovori.

Skrivena kampanja sveštenstva SPC kroz srpske zvaničnike i medije

Poruke koje su dolazile iz Srbije od zvaničnika i opozicionih predstavnika, te medijski pritisak, bile su, kaže Marković, skrivena kampanja protiv Zakona koju je sprovodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC  "na neduhovan način".

"U kojem se prijetilo pravoslavnim crnogorskim vjernicima da ne podržavaju zakon, da ne stoje iza vlasti koja ga je predložila jer će, ne samo oni, nego čitave porodice biti proklete i izopštene iz pravoslavlja", rekao je Marković.

Govoreći o tome plaši li se takvih poruka i je li mu neprijatno, premijer je rekao da ima samo osjećaj čuđenja jer ne može da vjeruje da retorika srednjeg vijeka danas generiše ponašanja ili same pojave.

"Imam samo osjećaj čuđenja. Da bi imao osjećaj krivice i straha od više sile vjerovatno sami sa sobom treba da raščistite radite li nečistu stvar. Nema skrivene agende, nema ataka, nema uzurpiranja prava i imovine. Tako se te kletve ne odražavaju na to što su moje političke i profesionalne obaveze. DPS nikad svoj program nije vezivala na građane koji vjeruju i koji ne vjeruju. U koju crkvu idu u kog Boga vjeruju - to je neotuđivo pravo".

U svim crkvama koje su državno vlasništvo radiće se što i do sada- služiće se Bogu i vjeri

Komentarišući situaciju u kojoj država u upravnom postupku dokaže da je manastir ili crkva u njenom vlasništvu, te upitan šta se dešava sa sveštenstvom koje je sada u tom vjerskom objektu, Marković kaže:

"Rade što su radili i prije ovog zakona. Dolaze, služe bogu, rade vjerske poslove, i komuniciraju s vjernicima".

Marković kaže da zakon promoviše slobodu vjeroispovijesti, ali na jednak način za sve vjerske zajednice u Crnoj Gori.

Propaganda je, kaže Marković, da se zakonom dozvoljava CPC da koristi te manastire i crkve u kojima služi Mitropolija SPC.

"To je netačno. Ko je pročitao Zakon vidjeće da definiše jednakost svih vjerskih zajednica. Mi nijesmo izdigli nijednu vjersku zajednicu na prvo mjesto, kao što je slučaj sa zakonom u Srbiji".

U Hrvatskoj svi manastiri i crkve SPC vlasništvo su države Hrvatske

Naš Zakon o slobodi vjeroispovijesti je, ocijenio je premijer, najliberalniji u regionu.

"Sve su vjerske zajednice po ovom zakonu ravnopravne. Srpski zakon stavlja u prvi plan SPC, a hrvatski zakon na jednak način uređuje pitanja funkcionisanja svih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, pa i SPC koja je potpisala Temeljni ugovor sa hrvatskom državom, u kojem se kaže da su imovina i nepokretna dobra SPC koje ona koristi u Hrvatskoj materijalno i kulturno dobro Hrvatske, a ne neke druge države", pojasnio je Marković.

"Zašto bi Crna Gora bila izuzetak? Ovdje se želi monopol, ovdje se želi relativizovati suština crnogorske države i njena sloboda i nezavisnost", vjeruje premijer.

Crkve koje su gradili građani uknjižene na Amfilohija i ostale sveštenike nezakonito

Komentaršiću izjavu predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore Branislava Radulovića da je jedan broj crkava uknjižen u katastru na Amfilohija, Marković je rekao da su imali te informacije i ne samo za njega, nego i neke druge sveštenike.

„To jasno govori da je nakon 1986, po našim podacima, došlo do nezakonitog pripisivanja imovine sa države na Mitropoliju odnosno na sveštenike. Ovdje odgvornost nose državni službenici prije svega jer su ti upisi nezakoniti. Svaki taj slučaj ćemo ispitati i preduzeti odgovornost koja je u rukama države. Da se sa tim ne staje i da se ta praksa nastavlja, dokaz je pismo koje sam dobio 15-ak dana prije glasanja o zakonu da je jedna mjesna crkva upisana na osnovu zahtjeva advokata Eparhije budimljansko-nikšićke na tu eparhiju bez dokaza o vlasništvu, iako Opština ima dokaze da je tu crkvu gradila svojim i sredstvima građana", rekao je premijer.
"Zvaću Amfilohija na razgovor, možda i do kraja sedmice"
Vlada će o zakonu, kako je rekao, razgovarati sa akterima unutar Crne Gore.  O tome, poručuje, ne može odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije", rekao je Marković u Jutarnjem programu TVCG.

Dijalog je, kaže premijer, neupitan i on je temeljni princip kad postoje razlike: "Dijalog ne treba da nas udaljava, to je nešto na čemu snažno insistiram i želim da do njega dođe ili da se nastavi".

"Ja ću u ovih nekoliko dana, možda i do kraja nedjelje se zvanično obratiti Amfilohiju za nastavak naših razgovora", kazao je Marković.
Na pitanje zašto smatra da predstavnici crkve još uvijek nisu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona, Marković je ocijenio da im je vjerovatno potrebno vremena da pripreme prigovor, jer je ustavnost usvojenog zakona, kako je rekao, teško dovesti u pitanje, posebno nakon činjenice da ga je Venecijanska ocijenila kao zadovoljavajući.
"Vjerujem da bez obzira na ispoljeni tvrdi stav, da postoji razuma da se sa Vladom nastavi razgovor o ovom važnom pitanju. Vlada će insistirati na dijalogu i vjerujem da će Mitropolit crnogorsko-primorski odolijeti pritisku politizacije. Što se Srbije tiče Crna Gora Srbiju želi kao uspješnog i pouzdanog susjeda i da o ovom pitanju razgovaramo na zvaničnom nivou, a ne preko medija. Želim da kažem građanima da nema razloga za brigu, crnogorska država i građani su uvijek nalazili načina da iz ovakvih situacija izađu na demokratski način".
Najgori odnosi sa Srbijom od 2006.
Marković je ocijenio da su sa Srbijom odnosi najgori od 2006.

"Govore se da nema Srba u crnogorskim institucijama. Ovdje Srbi učestvuju u javnom političkom životu. Imamo veliki broj poslanika, imali smo do skoro pet opština u kojima su na vlasti bile srpske partije. U DPS-u postoji veliki broj pojedinaca koji se izjašnjavaju kao Srbi. Predsjednik Srbije se je u jednom trenutku  bio neoprezan pa se pohvalio činjenicom da su prognali sve Crnogorce iz državnih institucija, nerazumijevajući da to nijesu Crnogorci već srpski državljani porijeklom iz Crne Gore. Dakle to govori o njihovoj demokratiji i odnosima"- ocijenio je on.

Osvrnuo se i na činjenicu da u Crnoj Gori posluju brojne kompanije iz Srbije, te da u našoj zemlji tokom ljetnje sezone radi oko 10.000 sezonskih radnika iz Srbije. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

Risto ne moze bit legitiman za CG svetinje, treba da ih napusti i placa reparacije. Ionako u njegovu firmu on nije nadlezan ni za svu CG teriotoriju nego su je podijelili na tri prcije. Po njima Crnogorci mogu samo da se ukinu, o cemu tu da se razgovara....

Misko

E moj Premijeru sami ste rekli da ne znate koji je broj SPC popova i popadija iz okruzenja u Crnogorske sakralne objekte,da nema niko evidenciju,e sada Vas pitamo da li znate po kom su osnovu u te objekte?Svi smo vidjeli koliko ih je na ovim setnjama,a koliko ih je skriveno?!