12 °

max 15 ° / min 12 °

Srijeda

26.02.

15° / 12°

Četvrtak

27.02.

11° / 5°

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

13° / -1°

Nedjelja

01.03.

12° / 6°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Miranović: Ostrog primjer devastacije kulturnog nasljeđa

Politika

Comments 4

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Miranović: Ostrog primjer devastacije kulturnog nasljeđa

Najeksplicitniji primjer devastacije crnogorskog kulturnog i sakralnog nasljeđa je manastirski kompleks Ostrog, ocijenila je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa bivša direktorica Uprave za zaštitu spomenika kulture Anastazija Miranović.

Miranović, koja je na toj funkciji bila od jula 2013. do maja 2018. godine RSE navodi, da se u tom petogodišnjem periodu suočila sa devastacijom na nekim od najznačajnijih sakralnih objekata u Crnoj Gori.

"Najeksplicitniji primjer devastacije crnogorskog kulturnog i sakralnog nasljeđa je manastirski kompleks Ostrog koji danas više ne liči na onaj objekat iz vremena kada je sagrađen i kada su nastajale crkve i manastiri u Crnoj Gori. Tu su i drugi primjeri među kojima je Manastir Reževići, u opštini Budva. Mi smo tada za oba slučaja, Ostrog i Reževići, zbog nezakonitih radova podnosili i krivične prijave protiv Mitropolije SPC u Crnoj Gori. Tu je bio i slučaj rekonstrukcije manastirskog kompleksa na Miholjskoj Prevlaci, kod Tivta. Oni su (SPC) kod nas došli sa već spremnim rješenjem iz Beograda kako bi to trebalo da izgleda, ali mi naravno to nijesmo prihvatili", navodi Miranović.

Na pitanje ko je odgovoran za devastaciju i činjenicu da procesi nijesu dovedeni do kraja, Miranović ocjenjuje da je odgovornost kolektivna.

"Negdje smo ipak svi krivi za stanje kakvo je danas kada je u pitanju naša kulturna baština. Država se, međutim, sve vrijeme trudila da se to stanje popravi ali to nije jednostavna priča", kaže Miranović.

U slučaju manastira Ostrog koji je pod zaštitom države kao kulturno dobro od 1961, kako je kazala, država je pokazala potpunu nemoć u odnosu na njegove devastatore.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je podnijela protiv SPC u Crnoj Gori i njenog čelnika mitropolita Amfilohija dvije krivične prijave zbog nezakonitih intervencija na manastiru Ostrog, jer su "stručnjaci ukazali da se godinama na manastirskom kompleksu i u njegovoj okolini izvode radovi koji narušavaju arhitektonski, umjetnički i ambijentalni značaj tog kulturnog dobra, što dovodi do potpune promjene zaštićenog kulturnog dobra i njegovih kulturno-istorijskih vrijednosti".

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Mario

Čemu zakoni ako ako se ne poštuju?Čemu sudovi i sudci ako svoj posao ne rade?

ja

ko je kažnjen za to????? kome ste kaznu napisali? koga ste ne sud predali?????

Podrumar

iiiii samo se to kaze i niko nista - radite nesto po tom pitanju, zaradite platu