Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pogledajte: On ima kućicu kao u "Gospodaru prstenova", izgradio je za samo 150 funti

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: 24sata.hr

Pogledajte: On ima kućicu kao u "Gospodaru prstenova", izgradio je za samo 150 funti Foto: Facebook

Majkl Bak, penzionisani profesor likovne umjetnosti iz Oksfordšira u Velikoj Britaniji, odlučio je da se zabavi sa gradnjom kućice u podnožju svog vrta od materijala koje je pronašao u okolini.

Vodio se starom tehnikom gradnje, kako su to ljudi radili u davna vremena - od zemlje, gline i slame bez upotrebe bilo kakvih modernih alata. 

No, on je odlučio da njegova neće biti obična, već kućica u stilu onih kakve imaju Hobiti u Gospodaru prstenova.

Drveni pod je napravio od ostataka koje je pronašao na otpadu, a stakla za prozore uzeo je sa starog, zapuštenog kamiona.

Za realizaciju svoje ideje potrošio je svega 150 funti, a ne bi morao ni toliko da mu nije ponestalo slame i eksera.

Cilj mu je bio da napravi jeftinu kućicu posve neškodljivu za okolinu pa je zidove obojio kredom i smolom.

Nije spomenuto koliko kvadrata ima, no u njoj su kuhinja i trpezarija (ujedno i dnevni boravak) te krevet na sprat. Struje nema, a voda se nosi iz obližnjeg izvora.

Za toplinu je zadužena peć na drva. U njoj je iznenađujuće toplo, jer je drevna metoda stavljanja izolacije fantastična. 

U svojoj kućici proveo je dvije godine, a potom ju je dao na korišćenje ženi koja radi na susjednoj farmi i najam mu plaća simbolično - svega nekoliko litara domaćeg mlijeka.

Ta kućica bila je tek prva u nizu, a sagradio ju je 2013. 

Kasnije je napravio još nekoliko kuća od zemlje, gline i slame te je čak podučavao seljane u susjedstvu kako da to naprave sami.


Smatra kako bi ovakva, ekološka i vrlo jeftina gradnja mogla biti rješenje stambenog problema mnogih ljudi, kako u Velikoj Britaniji, tako i u cijelom svijetu, prenosi Oxford Mail.


- Htio sam pokazati da kuće ne moraju koštati gotovo ništa. Živimo u društvu u kojemu provodimo život u otplaćivanju kredita, a u tome nitko ne uživa. Uz odgovarajuće održavanje ovakva kuća mogla bi trajati vječno, a isto tako, stopila bi se s prirodom kada je više ne bi trebali - rekao je.

Ostavi komentar

0/300