Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

''Putovanje'' najveće drevne egipatske sfinge

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: Beta/B92

''Putovanje'' najveće drevne egipatske sfinge Foto: Screenshot Twitter

Najveća drevna egipatska sfinga na Zapadnoj hemisferi brzinom puža je izvela svoje prvo putovanje poslije skoro 100 godina.

Filadelfijski muzej Pen je svoju 3.000 godina staru sfingu iz doba faraona Ramzesa Drugog preselio iz svoje "Egipatske galerije", gdje je bila od 1926. na istaknuto mjesto u novom ulaznom holu muzejske zgrade.

Radnici su koristili pneumatska kolica-dizalice za mukotrpno manevrisanje tim neprocjenjivim predmetom do specijalno izgrađene rampe i kroz niz vrata, prozora, oštrih zaokreta i tijesnog prostora, i ukupno prešli 76 metara.

"Bilo je izuzetno uzbudljivo i nervozno. Večeras ću spavati mnogo bolje", rekao je direktor Džulian Sigers, dodajući da je sfinga za svaki slučaj bila osigurana na "sumu od koje poteku suze".

Spomenik, isklesan iz jednog bloka crvenog granita - lav sa ljudskom glavom, iskopao je 1913. britanski arheolog Ser Villijam Metju Flinders Petri, čija iskopavanja je finansirao Muzej Pen. Sada je premještena je u okviru opsežnog, višegodišnjeg preobražaja Pena.

"Potrebno nam je nešto veoma jako na samom ulazu u obnovljeni prostor, i rekli smo: Kakva je šteta što ovdje nemamo sfingu. Bilo bi savršeno", rekao je Sigers, a "mudro smo shvatili da je nemoguće pomjeriti je".

Nezvanična maskota muzeja podvrgnuta je 3D snimanju kako bi se utvrdila njena težina - 11.340 kilograma, i gustina materijala, tako da bi inženjeri znali šta je potrebno da bi se preselila.

Kao što je i bilo predviđeno, njeno putovanje u srijedu je trajalo nekoliko sati.

Danas će biti podignuta na novu bazu.

"Selidba je bila veoma pažljivo planirana", rekla je kustoskinja Dženifer Haser Vegner koja je napisala knjigu o toj sfingi.

"Osjećala sam se pouzdano - da kucnem u drvo - da će sve proteći po planu".

Ostavi komentar

0/300