Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Appleove slušalice za iPhone su kancerogene - tvrdi 250 stručnjaka

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: telegraf.rs

Appleove slušalice za iPhone su kancerogene - tvrdi 250 stručnjaka Foto:Tanjug/AP

Ako koristite Apple AirPods slušalice sa svojim iPhoneom, naučnici vas upozoravaju da budete posebno pažljivi.

Peticija poslata Evropskoj uniji i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji upozorava ljude o opasnostima koje Appleove slušalice mogu da imaju po zdravlje, posebno po glavu.

''Moja briga odnosi se na AirPods slušalice jer njihovo stavljanje u ušni kanal izlaže tkivo u glavi relativno visokim nivoima radijacije'', tvrdi Džeri Filips, profesor biohemije sa Kolorado univerziteta.

A tu je i briga u vezi sa Appleovom Bluetooth tehnologijom. U pitanju je specifična vrsta elektromagnetne frekvencije radio talasa koja emituje podatke.

"Rezultati koje su provjeravali i drugi naučnici pokazuju da izlaganje ovim eletromagnetnim frekvencijama može da bude opasno. Brojna druga istraživanja objavljena u uglednim naučnim časopisima pokazuju da ove elektromagnetne frekvencije pogađaju živa bića na nivoima koji su u pojedinim slučajevima ipak bili ispod internacionalnih pravila'', stoji u peticiji.

Zbog svega ovoga, u peticiji se navodi kako Appleove slušalice mogu da predstavljaju rizik za dobijanje raka, neuroloških poremećaja i oštećenje DNK.

Pritom, Internacionalna agencija za istraživanje raka otkrila je da su ovi talasi "vrlo vjerovatno kancerogeni" za ljude.

Ovu peticiju je do sada potpisalo 250 stručnjaka.

Ostavi komentar

0/300