Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

NATO zastava se vijori ispred vlade

| Postavio/la: Vladana Jovanović

NATO zastava se vijori ispred vlade Foto: AP

Sjeverna Makedonija uspjela je da se sa sporednog balkanskog kolosjeka vrati na glavni autoput ka Evropi, rekao je premijer Zoran Zaev.

Zaev je, tokom svečane ceremonije podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade, istakao da je njegova otadžbina sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

"Danas podižemo zastavu NATO, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje budućnost, ne samo naše generacije, već i budućih pokolenja. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije", rekao je makedonski premijer.

Kako je Zaev istakao, država je uspjela da se sa sporednog balkanskog koloseka, gdje je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi.

"U periodu koji slijedi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj", rekao je on, prenosi Tanjug.

Zaev je ocijenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva koji određuje svoju budućnost.

Makedonski premijer je naglasio da se u sledećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, da niko više neće da je blokira spolja.

Makedonija je potpisivanjem Sporazuma iz Prespe sa Grčkom promijenila ustavno ime u Republika Sjeverna Makedonija i razriješila decenijski spor koji je imala sa vlastima u Atini.

Spor u vezi sa imenom sa Grčkom bio je ključna barijera na putu sada već Sjeverne Makedonije ka NATO i EU.

Sa Prespanskim sporazumom vlasti u Skoplju su se obavezali da će promijeniti ustavno ime države u Sjeverna Makedonija, dok su se vlasti u Atini obavezali da će odblokirati prijem Sjeverne Makedonije u NATO i omogućiti integraciju države u EU.

Ostavi komentar

0/300