11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Nova Makedonija”: SPC ne vjeruje Vartolomeju, uplašena da će priznati makedonsku i crnogorsku autokefaliju

Region

Tag Gallery
Comments 0

„Nova Makedonija”: SPC ne vjeruje Vartolomeju, uplašena da će priznati makedonsku i crnogorsku autokefaliju

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Sveti arhijerejski sinod Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) za sada je rezervisan u vezi priznavanje autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine od strane Vaseljenske patrijaršije.

U izjavi za portal „МКД.мк”, mitropolit debarsko-kičevski Timotej Jovanoski kaže da je to iz razloga jer MPC-OA neće žuriti i ostaje suzdržana „u nadi da smo pred priznavanjem naše autokefalije".

„Svi očekuju da će Vaseljenska patrijaršija uskoro započeti proces priznanja MPC-OA. Mišljenja su podijeljena o tome da li ono mora biti u vezi sa priznanjem Ukrajinske pravoslavne crkve i promjenom imena MPC-OA.

Prema mitropolitu Timoteju, nema razloga za žurbu, a što se tiče promjene imena, njegov odgovor je da, ukoliko je to uslov, ‘nećemo prihvatiti takvu stvar; Prespanski sporazum [između makedonske i grčke vlade o promjeni naziva države Makedonije] ne obavezuje Crkvu da promeni svoje ime; MPC-OA se ne finansira iz državnoga budžeta i nećemo promijeniti ime’", piše „МКД.мк”.

U Makedoniji, navodi portal, „podijeljena su mišljenja” o tome da li MPC-OA da javno podrži odluku Vaseljenske patrijaršije ili se suzdrži u vezi priznanja Ukrajinske crkve.

„MPC-OA, za sada, odlučuje da ostane suzdržana i da ne podstiče revolt među nekim pravoslavnim crkvama. Zahtijev MPC-OA za priznavanje autokefalije je stavljen u proceduru, a Vaseljenski Patrijarh je rekao da će se zalagati za to. Svi se slažu da su argumenti MPC-OA za dobijanje autokefalije, naravno, veći od argumenata Ukrajinske crkve”.

Mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator australijski i novozelandski Petar Karevski nada se da će „do kraja ove godine, nakon Ukrajinske crkve, MPC-OA dobiti tomos o autokefaliji iz Carigrada”.

„MPC-OA ispunjava, ne od juče, većinu uslova za autokefaliju. Možda ćemo morati da još čekamo da nam se ispuni obećanje, dato nam je odavno, da će, dakle, doći dan za našu Crkvu kada će je prepoznati kao autokefalnu“, rekao je Petar.

U makedonskoj javnosti komentarišu i nedavni intervju patrijarha carigradskoga Vartolomeja za beogradsku „Politiku”.

Vartolomej za „Politiku” (kompletan intervju)

„Ovaj posljednji intervju za neke od religioznih analitičara u Makedoniji je Vartolomejevo povlačenje iz rješavanja dugotrajnih problema u Pravoslavlju, ali drugi vjeruju da je to diplomatski potez da se smire reakcije Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je, nakon priznanja Ukrajinske crkve, uplašena da mogu biti priznate makedonska i crnogorska autokefalija i brutalno je napala Vaseljenskoga Patrijarha svrstavši se na stranu Ruske crkve”, piše „Nova Makedonija”.

„U intervjuu Vaseljenski Patrijarh se poziva i na pitanje Makedonske crkve; tu vješto i sa diplomatskim rječnikom ukazuje na razliku između crkvenih sporova u Ukrajini sa onima u Makedoniji i Crnoj Gori. Patrijarh Vartolomej naziva MPC-OA ‘Crkvom u Skoplju i Ohridu’. Nije naveo konkretne detalje da li će i na koji način postupiti u predmetu MPC-OA…

Vjerski analitičari kažu da bi izjavu patrijarha Vartolomeja trebalo čitati kroz diplomatski rječnik, pogotovo s obzirom na to da je intervjuisan za srpski medij. Prema njima, važno je da Vartolomej ne poriče da su promjene granica jurisdikcije SPC moguće, ali kaže da to zahtijeva saradnju, koja indirektno otvara mogućnost rješavanja pitanja Makedonske crkve i ne misli da je vrati u SPC.

Suočen sa velikim otporima nakon što je prepoznao autokefaliju Ukrajinske crkve, Vartolomej je oprezan da ne izaziva nove potrese u Pravoslavlju. Sada govori o saradnji sa SPC, a to se može odraziti i na rješavanje pitanja u Makedoniji. Uz to, on potvrđuje da u Makedoniji postoji problem koji SPC nije riješila.

U kojem smjeru će se kretati stvari? Teško je predviđeti. Arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, Danilo, koji je bio dio procesa priznavanja nezavisnosti Ukrajinske crkve, rekao je da podržava pravo Makedonije i Crne Gore imaju autokefalne crkve”, piše „Nova Makedonija”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR