Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nove demonstracije Albanaca sa molotovljevim koktelima i poslije poziva na uzdržanost

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević | Izvor: Beta-AP

Nove demonstracije Albanaca sa molotovljevim koktelima i poslije poziva na uzdržanost Foto: Beta/AP

Antivladini demonstranti u Albaniji danas su na novim protestima molotovljevim koktelima i bakljama gađali policiju koja je u opremi za razbijanje demonstracija stajala ispred zgrade Vlade samo nekoliko sati pošto su ih SAD i EU pozvali na uzdržanost.

Hiljade demonstranata, mnogi sa kišobranima zbog jake kiše, stajali su obavijeni gustim bijelim dimom od baklji. Za sada policija ne uzvraća na njihove napade.

Tokom vikenda je na protestima izbilo nasilje, a pristalice opozicije gađali su policiju molotovljevim koktelima dok je policija uzvraćala suzavcem. Bilo je povrijeđenih na obje strane.

Vođa glavne opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je danas da je to "protestni marš protiv nelegitimne vlade".

On je rekao da su demonstranti krenuli ka pet lokacija koje simbolizuju institucije koje je zauzela vlada.

To su kancelarija premijera, sjedište nacionalne policije, parlament, ministarstvo unutrašnjih poslova i glavna policijska stanica Tirane, gdje je 50 opozicionih demonstranata privedeno poslije nasilnih protesta u subotu.

Opozicija organizuje proteste od sredine februara optužujući vladine zvaničnike za korupciju i krađu glasova na parlamentarnim izborima prije dvije godine. Opozicija traži prelaznu vladu i prijevremene izbore. Vladajući Socijalisti imaju 74 mjesta u parlamentu od 140 mjesta.

Socijalistički premijer Edi Rama osudio je nasilno ponašanje demonstranata i rekao da je njime "Albanija oštećena".

Uoči današnjeg protesta Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije izdalo je saopštenje u kome izražava strahovanje da će opozicija pokušati da ponovi istu vrstu nasilja.

Međutim, opoziciona Demokratska stranka optužila je Vladu da pokušava da izazove "konfrontacije, sukobe i strah među građanima".

Ostavi komentar

0/300