14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Delegacija Vaseljenske patrijaršije dolazi u Beograd

Region

Comments 0

Delegacija Vaseljenske patrijaršije dolazi u Beograd

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Predstavnici Srpske crkve u svakoj prilici izražavaju zabrinutost zbog poteza Vaseljenske patrijaršije po ukrajinskome pitanju i povezuju ih i sa pitanjima koja su od interesa za njihovu Crkvu, kao što je crnogorsko pitanje i, naravno, glavno pitanje: Skoplje – piše danas grčki portal „Pentapostagma”.

U Beogradu je ranije diskretno potvrđeno da „u dogledno vrijeme“ očekuju delegaciju Vaseljenske patrijaršije. „Koji su razlozi ove pośete i o čemu će se razgovarati, to zaista ni ja, ni bilo ko drugi, sada ne zna, jer nam nije saopšteno”, kazao je episkop Irinej Bulović, portparol Sinoda SPC, a „nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”.

Portparol Sinoda SPC je dodao da će carigradsku delegaciju predvoditi (počasni) mitropolit pergamski Jovan Zizjulas – jedan od najvećih živih bogoslova i glavni savjetnik patrijarha Vartolomeja.

U delegaciji Vaseljenske patrijaršije, spekuliše se, biće i mitropolit galski Emanuil Adamakis. On je krajem prošle godine bio glavni od trojice Vartolomejevih egzaraha u Kijevu koji su koordinirali ustrojavanje autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Iz Vaseljenske patrijaršije nijesu objavljene o ovome nikakve informacije. Prema nezvaničnim tvrdnjama iz SPC, Vaseljenska patrijršija je zatražila ovaj sastanak, ali „bez preciziranja o čemu tačno žele da razgovaraju”.

Tim povodom, grčki portal „Pentapostagma” piše: „Nedavno se mitropolit crnogorski Amfilohije bijesno obrušio na Fanar, opisujući, između ostaloga, gospodina Vartolomeja kao ‘otjelotvorenje ambicioznih mitropolita’”.

Amfilohije: Nije isključeno da Vaseljenska patrijaršija objavi rat Srpskoj crkvi

Uslijedio je nezvanični, oštro intonirani, odgovor Vaseljenske patrijaršije.

Amfilohiju odgovorili iz Vaseljenske patrijaršije: Sa Vartolomejem nećete manipulisati!

„Pentapostagma” piše da je „Makedonska pravoslavna crkva, odvojena od Srpske crkve 1960-ih, raskolnička grupa koja je apelovala na Carigrad da joj odobri autokefaliju. Patrijarh Vartolomej je slao dvosmislene poruke, ponekad ukazujući da će majka-Crkva riješiti situaciju, a ponekad da je to stvar Srpske crkve. Srpski jerarsi najavili su u maju ove godine da će nastaviti dijalog s Makedonskom crkvom".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR