Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Delegacija Vaseljenske patrijaršije dolazi u Beograd

| Postavio/la: Antena M

Delegacija Vaseljenske patrijaršije dolazi u Beograd

Piše: Vladimir Jovanović

Predstavnici Srpske crkve u svakoj prilici izražavaju zabrinutost zbog poteza Vaseljenske patrijaršije po ukrajinskome pitanju i povezuju ih i sa pitanjima koja su od interesa za njihovu Crkvu, kao što je crnogorsko pitanje i, naravno, glavno pitanje: Skoplje – piše danas grčki portal „Pentapostagma”.

U Beogradu je ranije diskretno potvrđeno da „u dogledno vrijeme“ očekuju delegaciju Vaseljenske patrijaršije. „Koji su razlozi ove pośete i o čemu će se razgovarati, to zaista ni ja, ni bilo ko drugi, sada ne zna, jer nam nije saopšteno”, kazao je episkop Irinej Bulović, portparol Sinoda SPC, a „nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”.

Portparol Sinoda SPC je dodao da će carigradsku delegaciju predvoditi (počasni) mitropolit pergamski Jovan Zizjulas – jedan od najvećih živih bogoslova i glavni savjetnik patrijarha Vartolomeja.

U delegaciji Vaseljenske patrijaršije, spekuliše se, biće i mitropolit galski Emanuil Adamakis. On je krajem prošle godine bio glavni od trojice Vartolomejevih egzaraha u Kijevu koji su koordinirali ustrojavanje autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Iz Vaseljenske patrijaršije nijesu objavljene o ovome nikakve informacije. Prema nezvaničnim tvrdnjama iz SPC, Vaseljenska patrijršija je zatražila ovaj sastanak, ali „bez preciziranja o čemu tačno žele da razgovaraju”.

Tim povodom, grčki portal „Pentapostagma” piše: „Nedavno se mitropolit crnogorski Amfilohije bijesno obrušio na Fanar, opisujući, između ostaloga, gospodina Vartolomeja kao ‘otjelotvorenje ambicioznih mitropolita’”.

Amfilohije: Nije isključeno da Vaseljenska patrijaršija objavi rat Srpskoj crkvi

Uslijedio je nezvanični, oštro intonirani, odgovor Vaseljenske patrijaršije.

Amfilohiju odgovorili iz Vaseljenske patrijaršije: Sa Vartolomejem nećete manipulisati!

„Pentapostagma” piše da je „Makedonska pravoslavna crkva, odvojena od Srpske crkve 1960-ih, raskolnička grupa koja je apelovala na Carigrad da joj odobri autokefaliju. Patrijarh Vartolomej je slao dvosmislene poruke, ponekad ukazujući da će majka-Crkva riješiti situaciju, a ponekad da je to stvar Srpske crkve. Srpski jerarsi najavili su u maju ove godine da će nastaviti dijalog s Makedonskom crkvom".

Ostavi komentar

0/300