14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bešlin: Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu

Region

Comments 0

Bešlin: Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu

Izvor: Pobjeda

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Srpska pravoslavna crkva otvoreno prijeti predsjedniku Srbije da će ući u sukob sa njom, narodom i budućim generacijama ako raspiše referendum za rješenje kosovskog pitanja iako vlast referendum uopšte i ne pominje. Crkveni predstavnici su ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa posljednjeg Sabora gurnut u zapećak, što je logično pošto se zalažu za zamrznuti konflikt koji uopšte ne može biti opcija rješenja za Kosovo.

Crkvi smeta što se u medijima ne polemiše o ovom njihovom stavu, što je u autorskom tekstu iznio i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, Velibor Džomić, kao i otvorene prijetnje sa početka ovog teksta.

“Ne bih da budem ciničan, ali svakome je prijestonica tamo gdje mu je kasa. A vrlo dobro popunjena kasa SPC je u centru Beograda. Sve drugo je čista politika i ideološka retorika koju crkva koristi u velikim količinama”, kaže Milivoj Bešlin, istoričar, odgovarajući na  pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prijestonica i mora biti u svjetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

On ističe da je njima kao i njihovim ruskim pokroviteljima u interesu zadržavanje statusa quo, dakle, stanja tzv. zamrznutog konflikta.

“Preko neriješenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namjere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, neriješeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.

Prema njegovim riječima, ,,srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik.

“Neriješeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namjere da se destabilizuje Balkan”, smatra istoričar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR