Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Novinarstvo bez časti ne može biti u funkciji javnog interesa

| Postavio/la: Antena M

Novinarstvo bez časti ne može biti u funkciji javnog interesa

PIŠE: Darko Šuković

Teško je u ovakvim prilikama izbjeći zašećerene slike lika i djela slavljenika, ali je nemoguće ostati vjeran činjenicama, a zaobići rizik takve pecepcije.

O tome kakav je naš radio, a već tri godine i portal, treba da sudite vi. Ono što ne vidite, a što ja smatram temeljem svega vrijednoga što smo uradili i zato to pominjem prvo, je - atmosfera u redakciji, stanje duha, međuljudski odnosi...

Nazovimo to kako hoćemo, ali Antena M nije d.o.o. kako nas vode u CRPS, Antena M je druga porodica svakom njenom članu. Naš tim bilding i kompletno funkcionisanje počiva na pogledu, nakon koga nikad ne izostane pomoć prijatelja.

Zato se voli Antena. To je objašnjenje što smo opstali, uprkos svim iskušenjima.

Prije četvrt vijeka bili smo jedini glas u etru koji je promovisao ovo što je danas evropski standard: mir, zajedništvo, ljudska prava, demokratija, otvorenost...

Ali i ono što je danas državna politika: nezavisna, građanska, multikulturna Crna Gora u EU i NATO, crnogorski jezik, crnogorska crkva, crnogorski nacionalni identitet...

Oni koji nas kritikuju da smo prefokusirani na identitet, ne razumiju da je identitet uvijek važan; a kad si mali i ugrožen - onda je najvažniji. I ne vide da u našem programu ima i svega ostaloga, što je važno u zanimljivo.

Ljeta '94. postavili smo matricu novinarstva, kojoj smo ostali vjerni. Vjerodostojnost, poštovanje ljudskog dostojanstva, jasno razdvojeni faktografski sadržaji od analitičkih, poštovanje pretpostavke nevinosti, prepoznatljiv stil pisanja, urbana muzika, visokosofisticiran humor...

Uz apsolutnu netoleranciju na govor mržnje!

Ne osjećamo nimalo krivice što je mejnstrim u esnafu postao jezik ulice, a mediji poštanska sandučad ili produžni kabl opskurnih centara za specijalni rat.

Novinarstvo bez časti ne može biti u funkciji javnog interesa.

Za državu bi bilo korisno, za društvo ljekovito, za profesiju spasonosno da se baš svi na medijskoj sceni saglasimo barem povodom nekoliko principa:

Prvo, imamo instrumente da ljudima uništavamo živote, ali ne znači da to obavezno treba da radimo!

Drugo, nije naš posao da svakodnevno smjenjujemo i postavljajmo vlast. Nego da građanima serviramo informacije, na osnovu kojih će oni, svojim glasom, na izborni dan, odlučiti ko će na vlast, ko u opoziciju.

Na žalost, malo je onih sa kojima dijelimo ovakvo razumijevanju uloge medija. No, niti nas to brine, niti tjera na preispitivanje. Sistem vrijednosti koji promovišemo vrijeme potvrđuje svakodnevno.

Nikad se nijednim glasilom ne bismo bavili, da su oni koji ih vode bili dovoljno pametni da nas ostave na miru. Ali, kad smo napadnuti, ne okrećemo drugi obraz bezobraznicima.

Iskreno, krivo mi je što radimo u ambijentu sa ozbiljnim anomalijama. Ali, ovo nije trenutak  za kritiku loših stvari u medijskoj politici i naše države i vanjskih adresa.  Ne bih sebi dopustio da ličimo na neke, vi ćete znati koje...

Umjesto da ispravljamo te "krive drine" jednostavno ćemo ih preskočiti.

U novoj sezoni, već od septembra, suočićemo vas sa još jačom, boljom nego ikad Antenom M.

Ojačaćemo ionako jaku redakciju. Okupićemo oko Antene M ljude od uma i pera, naročito mlade, sa kojima dijelimo vrijednosti. Vidjećete koliko ih je, tu, oko nas, briljantno obrazovanih, mislećih, a nedovoljno poznatih.

Ozbiljno ulazimo u izdavaštvo. Naš prvijenac, "Ubiti Knjaza" autora Vladimira Jovanovića, čeka vas na izlazu, uz bocu vina kompanije "Plantaže".

S ponosom i uzbuđenjem najavljujem ediciju "Crnogorstvo" koju radimo u partnerstvu sa cetinjskim OKF. Do kraja godine izdaćemo dvije knjige; prvu, koja nosi naslov kao i cijela edicija, a nakon nje ide "Rovačka republika".

Nijesam zaboravio, samo mislim da se podrazumijeva - sezone i sezone "Žive istine" upotpuniće produkciju Antene M.

Ovo što mi radimo najbliže je definiciji - javni servis u privatnom vlasništvu. To više nije raritet, nego unikat na medijskoj sceni. Utoliko smo prvrženiji našem konceptu. Pokazaćemo da se može protiv struje, da onaj ko hoće, može čist dočekati prolazak predatorskog novinarstva.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Eurodizel,

Srecno! Kad je pero precizno ko skalpel...

Katunjanin,

Hvala sto postojite !Veliko hvala za doprinos u edukaciju i osvjescenje velikog dijela Crnogorskog naroda koji nije imao nikakva (ili jos gore falsifikovana ) znanja o mnogo vaznim dogadjanjima kroz istoriju Crne Gore .Vi ste to prvi gurali i zasluzujete zahvalnost od Crnogoraca i postovanje .

ja,

reče neko juče, nulu dodali!. eto tako!

Miqo,

Hvala vam na svim ovim godinam vasheg postojanja. Hvala vam, u ime dijela gradjana koji su manjina u nashoj drzavi CG. Zelim vam od srca, da opstanete i postanete josh bolji (ako je moguce bolje) . Miqo Ponosni gradjanin CG

Vuko,

Hvala timu i tebi Darko, imam 31 godinu a slusalac Antene M sam od pocetka dvijehiljaditih. Ovo za knjige je pun pogodak. Odstampajte sve feljtone, da kupim i fino iscitam na papiru skrivene stranice nase istorije.

Milovan Gojovic,

Uz veliko postovanje za vas castan rad dozvolite mi da vam cestita 25 godina rada uz zelji I molbu da ostanete takvi I na tom fonu csnih objektivnih novinara Dozvolite mi da vam prenesem iskrene zelje I cestitke Dijaspore Crne Gore iz Australije

Buducnost,

Neka je sa srećom i dugovječno!!!

Ostavi komentar

0/300