10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sabor ujedinjenja autokefalne Ukrajinske crkve održaće se 15. decembra u Kijevu

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Sabor ujedinjenja autokefalne Ukrajinske crkve održaće se 15. decembra u Kijevu

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U manastirskome kompleksu Svete Sofije u Kijevu će se 15. decembra održati arhijerejski sabor ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja na kome će biti proglašena autokefalna Crkva i izabran poglavar – objavio je danas predśednik Petro Porošenko.

Potom će tomos o autokefalnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi njezinome izabranome poglavaru uručiti patrijarh Vartolomej, nakon što njih dvojica održe zajedničku svetu arhijerejsku liturgiju.

Ukrajinska pravoslavna crkva je 15. kanonska i druga po brojnosti crkva u Vaseljeni.

Na saboru ujedinjenja očekuje se učešće vladika iz tri dosadašnje jurisdikcije, uključujući i one iz redova Moskovske patrijaršije u Ukrajini (UPC-MP).

Mitropolit sarnenski i poljeski Anatolij Gladik i mitropolit čerkaski i kanevski Sofronij Dmitruk – obojica iz UPC-MP – nagrađeni su prije par dana Orednom Jaroslava Mudroga IV stepena. Njih je odlikovao predśednik Petro Porošenko.

Ukrajinski i ruski mediji ranije su pisali da je Porošenkov kandidat za prvog poglavara autokefalne Crkve Simeon Šostacki, mitropolit vinicki i barski UPC-MP.

Međutim, izbor novoga poglavara će u najvećoj mjeri zavistiti od glasanja arhijereja bivše Kijevske patrijaršije, koji će na saboru ujedinjenja biti najbrojniji.

Dosadašnji poglavar Kijevske patrijaršije, patrijarh Filaret Denisenko, navodno, odreći će se aspiracije da postane poglavar autokefalne Crkve. Na taj način, Filaret bi otvorio put da se mnoge rane iz gotovo trodecenijskoga raskola zaliječe i da proces objedinjavanja ukrajinskoga pravoslavlja bude sa što je moguće manje trzavica.

Vjeruje se da je predśednik Porošenko diskretno molio patrijarha Filareta da se odrekne trona budućega poglavara Crkve. Tim molbama se, prema nekim izvorima, pridružio i patrijarh carigradski Vartolomej. Napominjem – nema zvaničnih potvrda za ove tvrdnje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR