Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Grčka crkva čeka izvještaje svojih sinodskih komisija radi priznanja ukrajinske autokefalije

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Grčka crkva čeka izvještaje svojih sinodskih komisija radi priznanja ukrajinske autokefalije

Piše: Vladimir Jovanović

Grčka pravoslavna crkva odložila je zvanično priznanje autokefalije Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Sinod jerarhije (Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας) Grčke crkve je zasijedao 19-21. marta, te razmotrio niz krupnh, istorijski važnih pitanja o zakonodavnoj reformi u vezi statusa Crkve u Republici Grčkoj – što proteklih mjeseci izaziva velike diskusije u grčkoj javnosti, kao i o izboru novih arhijereja za vakantne katedre. Zbog toga je sinodsko zasijedanje, prvobitno planirano da potraje dva dana, produženo na još jedan dan. Iako je najavljeno da će se sada razmotriti i pitanje ukrajinske autokefalije, ono nije stavljeno na dnevni red.

Naime, na kraju prethodna zasijedanja Stalnoga sveštenoga Sinoda (Διαρκής Ιερά Σύνοδος), koje je održano 5-7. marta, Jeronim II Liapis – Arhiepiskop Atinski i cijele Grčke, predstojatelj Grčke crkve, saopštio je da su u vezi ukrajinske autokefalije osnovali dvije sinodske komisije: po dogmatskim i kanonskim pitanjima, i o međupravoslavnim i međuhrišćanskim odnosima, s tim da one temeljitije prouče ova pitanja i izvijeste grčke arhijereje.

Grčka crkva 19-20. marta o priznanju autokefalije Ukrajinskoj crkvi

Kako su ove sinodske komisije nedavno formirane, smatra se da nijesu bile u mogućnosti da završe posao u roku od dvije neđelje.

U Grčkoj se tokom arhijerejskih liturgija u pojedinim eparhijama već mjesecima pominje ime Epifanija, Mitropolita Kijevskoga i cijele Ukrajine. Međutim to još nije obavezujuća praksa za sve arhijereje Grčke crkve.

Komentari

ja,

a i ovi bi na dvije stolice ka srbi

Ostavi komentar

0/300