Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Prvi rezultati istrage: Masakr na Šri Lanki je osveta za napad na Novom Zelandu

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Prvi rezultati istrage: Masakr na Šri Lanki je osveta za napad na Novom Zelandu Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Preliminarni rezultati istrage masakra na Šri Lanki pokazuju da je serija bombaških napada zapravo čin odmazde zbog terorističkog napada na Novom Zelandu koji se dogodio 15. marta ove godine, javlja agencija AFP.

Ovu informaciju iznio je pred parlamentom Šri Lanke zamjenik ministra obrane Ruvan Vijevardene. Rojters prenosi da je zamjenika ministra rekao i da su dvije domaće islamističke organizacije, uključujući NTJ (National Thowheeth Jama'ath) odgovorne za napad.

Podsjećamo, teroristički napad na Novom Zelandu dogodio se nešto više od mjesec prije serije napada bombaša samoubica na Šri Lanki.

U prvom napadu mete su bile džamije, a žrtve uglavnom muslimani, dok su u drugom napadu mete bile crkve i hoteli, a najveći broj žrtava bili su katolici koji su tog dana obilježavali Uskrs prema Gregorijanskom kalendaru.

U napadima su korišćena različite oružja. Na Novom Zelandu napadači su automatskim puškama pucali po ljudima tokom molitve, dok su napadači sa Šri Lanke koristili eksplozive.

Drugi napad bio je mnogo smrtonosniji od prvog. Na Šri Lanki je prema posljednjim informacija ubijeno 310 ljudi, dok je na Novom Zelandu stradalo 50 osoba.

Ostavi komentar

0/300