10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Britanska premijerka spremna na novi referendum o Bregzitu

Izvor: Foto: Beta

Svijet

Comments 0

Britanska premijerka spremna na novi referendum o Bregzitu

Izvor: Beta-AFP

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je danas seriju kompromisa među kojima mogućnost drugog referenduma i privremeni ostanak zemlje u carinskoj uniji sa Evropskom unijom u pokušaju izlaska iz krize nastale nakon što je parlament odbacio sporazum o Bregzitu.

Premijerka je rekla da je to "posljednja prilika" pronalaska rješenja i odgovora Britancima koji su u junu 2016. godine na referendumu glasali za izlazak zemlje iz članstva u Uniji.

Parlament je tri put odbacio sporazum o Bregzitu čije je stupanje na snagu sa 29. marta odloženo za 12. april, a potom do 31. oktobra. Zbog tog odlaganja Velika Britanija je u obavezi da organizuje izbore za Evropski parlament.

Ukoliko poslanici prihvate prijedlog Tereze Mej koji će biti predstavljen početkom juna, premijerka planira da im predloži i glasanje o drugom referendumu o Bregzitu i o privremenom ostanku u carinskoj uniji sa EU.

Premijerka je rekla da njen prijedlog sadrži dodatne garancije za prava zaposlenih, kao i o zaštiti životne sredine, što je tražila opozicija.

Opoziciona Laburistička stranka u petak je prekinula pregovore sa premijerkom o rješavanju pitanja podrške sporazumu u parlamentu, navodeći da je Tereza Mej "slaba" pošto i njena, vladajuća Konzervativna stranka, traži njen odlazak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR