Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Trinaest članica EU traži ubrzanje integracija Zapadnog Balkana

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Tanjug/Nezavisne

Trinaest članica EU traži ubrzanje integracija Zapadnog Balkana Foto: Antena M

Trinaest zemalja članica EU zatražile su ubrzanje eurointegracija Zapadnog Balkana, a prije svega otvaranje pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine, saopštilo je danas bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Taj zahtjev uputile su Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka, prenosi BTA.

U zajedničkom saopštenjuu ove zemlje su istakle važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, kao ključni instrument za postizanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta.

Kako se navodi, sve članice EU pozivaju se da ovog mjeseca preduzmu "dalekovidne, hrabre odluke" koje bi promovisale kontinuirani napredak reformi, u skladu sa standardima i vrijednostima EU.

Proširenje EU na Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Bugarske, navodi se u saopštenju i dodaje da su dobrosusjedski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava "horizontalni kriterijum" za napredak zemalja kandidata za članstvo.

Dodaje se i da zemlje u regionu moraju da rade na bliskoj regionalnoj saradnji i pravim dobrosusjedskim odnosima.

Ostavi komentar

0/300