15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drama na Bliskom Istoku: Tanker pogođen torpedom, američka flota primila pozive za pomoć?

Svijet

Comments 0

Drama na Bliskom Istoku: Tanker pogođen torpedom, američka flota primila pozive za pomoć?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Peta američka flota primila je rano jutros dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zalivu koji su bili meta napada.

"Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zalivu", objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu. "Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć", dodala je u saopštenju.

Rojters piše, pozivajući se na brodarske kompanije, da su pogođena dva tankera, a da su posade evakuisane. Radi se o tankeru pod zastavom Maršalovih ostrva(Front Altair) i pod zastavom Paname (Kokuka Courageous).

Kako piše BBC, s jednog tankera je evakuisan 21 član posade, dok je s drugog spašeno 23 ljudi. Prema istom izvoru, članove posade spasili su Iranci. Mornari i članovi posade prevezeni su u iranski grad Jask, objavila je iranska državna agencija IRNA.

Zasad nema nikakvih potvrda od vlasti u Omanu ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Portparol tajvanske državne naftne kompanije CPC Corp za koju prevozi kompanija Front Altair, kaže da je tanker prevozio 75.000 tona nafte te da sumnja da je plovilo pogođeno torpedom. Tanker je inače u vlasništvu norveške kompanije Frontline.

Prije mjesec došlo je do sličnog incidenta blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojem su pogođena četiri tankera. Napadi su unijeli dodatnu napetost između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

Saudijska Arabija i SAD sumnjali na upletenost Irana u te napade, ali ta država nije imenovana kao odgovorna u zaključcima međunarodne istrage.

Zajedničku istragu proveli su UAE, Saudijska Arabija i Norveška, a svoje su zaključke, zasad neformalno, predstavili Savjetu bezbjednosti UN-a prošlog tjedna. U njima kažu da se navjerojatnije radi o organizovanom napadu pod pokroviteljstvom jedne države.

“Postoje snažne indicije da su četiri napada bila dio sofisticirane i koordinirane operacije koja je sprovedena sa znatnim operativnim kapacitetima”, stoji u zaključku istrage. U napadu su pogođena dva tankera koja su plovila pod zastavom Saudijske Arabije te po jedan tanker iz UAE i Norveške.

Prema zajedničkim zaključcima sve tri države, za napad su bili potrebni visokoobučeni ronioci, a eksplozivi su postavljeni na mjesta gdje neće doći do isticanja nafte ni detonacije tereta, što ukazuje da su izvršitelji bili dobro upoznati s dizajnom brodova koje su napali. Sami napadači brzo su se povukli gliserima, što navodi na zaključak da su bili dobro upoznati i s geografskim područjem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR