Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pariz: Putnike će prevoziti leteći taksi

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: B92/Večernje novosti

Pariz: Putnike će prevoziti leteći taksi

Iako imaju na raspolaganju savršeno razgranatu mrežu gradskog saobraćaja, Parižani se ovih vrelih ljetnjih dana "kuvaju" u autobusima i u podzemnoj željeznici.

Žitelje "Grada svjetlosti" čeka prava mala revolucija u prevozu, jer bi uskoro mogli da preskoče čitav jedan vijek i ubuduće se prebacuju letećim taksijem!

Inicijalna kapisla za ovaj projekat bilo je dodeljivanje Olimpijskih igara 2024. Gradu svjetlosti. Za tu priliku, ciljajući efikasniji prevoz gostiju i učesnika najveće svjetske smotre sporta, udružili su se "Erbas", Aerodromi Pariza, Parisko gradsko saobraćajno preduzeće, Pariski region i Generalna direkcija za civilnu avijaciju.

Tamo đe je danas, zbog velikih gužvi, za prebacivanje s najvećeg pariskog aerodroma, taksijem ili prigradskom železnicom, potreban i čitav sat, vazduhom bi se to odigravalo za svega nekoliko minuta. Veze će se ostvarivati u niskom vazdušnom prostoru rezervisanom za letove helikoptera, a već se razmišlja i o cijeni. Cilj Pariskog gradskog saobraćajnog preduzeća je da ne košta više od jednog do dva eura po kilometru. Prośečna vožnja bi, tako, koštala od 30 do 60 eura, što je, čak, u nižoj projekciji, jeftinije i od običnog taksija.

Zasad su planirane dvije linije, od aerodroma do budućeg Olimpijskog sela u Sen Deniju i do Diznilenda. Centar grada, trenutno, isključen je iz projekta, jer je nadletanje prijestonice kompleksno zbog bezbjednosnih pravila.

Uskoro bi trebalo da bude odabrano i zemljište u blizini pariskog aerodroma "Šarl de Gol - Roasi", a pista bi mogla da bude operativna već za godinu i po. Planiraju se polijetanja na svakih šest minuta!

Ostavi komentar

0/300