Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Odlični rezultati testiranja ljekova: Ebola bi mogla postati izliječiva bolest

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Index.hr

Odlični rezultati testiranja ljekova: Ebola bi mogla postati izliječiva bolest

Ebola bi uskoro mogla biti izliječiva bolest jer su rezultati testiranja ljekova pokazali značajno poboljšane stope preživljavanja, piše BBC.

Ljekari su na pacijentima u Demokratskoj Republici Kongo, gdje se i pojavila velika epidemija ove virusne bolesti, testirali četiri vrste lijeka, a pokazalo se da više od 90% zaraženih ljudi može da preživi ako se u ranoj fazi bolesti liječi najučinkovitijim od četiri ispitana medikamenta.

Zdravstveni službenici navode kako će ovim novim ljekovima početi da liječe sve oboljele od te bolesti u DR Kongo.

Testiranje ljekova sponzorirao je američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) iz kojeg su saopšzili kako su ovi rezultati "vrlo dobra vijest" za borbu protiv ebole.

Napadaju virus ebole antitijelima

Medikamenti REGN-EB3 i mAb114 djeluju tako što napadaju virus ebole antitijelima, neutralizujući time njegov uticaj na ljudske ćelije.

"Radi se o prvim lijekovima koji su u naučno utemeljenoj studiji jasno pokazali značajno smanjenje smrtnosti kod pacijenata zaraženih ebolom“, rekao je ljekar Entoni Fauci, direktor NIAID-a.

Naučnisi su tokom ispitivanja odustali od drugih tretmana, ZMappa i Remdesivira, jer je uočeno da su manje učinkoviti.

Epidemija ebole u Kongu

Najnovija epidemija ebole na istoku DR Kongo počela je u prošle godine i najveća je od 10 njih koje su pogodile tu zemlju od 1976, kada je virus prvi put otkriven.

No najgora epidemija te virusne bolesti trajala je od 2014. - 2016, a pogodila je zapadnu Afriku, odnosno pretežno Gvineju, Liberiju i Sijera Leone. Tada je oboljelo oko 28.616 ljudi, a umrlo ih je oko 11.310.

Simptomi

Ebola, odnosno krvareća ili hemoragijska groznica, bolest je uzrokovana zarazom ebola virusom. Inkubacija traje između dva dana do tri sedmice.

Simptomi bolesti su: groznica, bolovi u mišićima, glavobolja, grlobolja, kasnije slijede povraćanje, proliv i osip. Ebola uzrokuje smanjivanje rada bubrega i jetre, a slijede spoljna i unutrašnja krvarenja.

Ostavi komentar

0/300