Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Eksplozija u ruskoj laboratoriji koja čuva virus malih boginja

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Gardijan/Blic/cdm

Eksplozija u ruskoj laboratoriji koja čuva virus malih boginja

Eksplozija gasa izazvala je požar u jednoj ruskoj laboratoriji u kojoj se skladište virusi, od malih boginja do ebole, saopštile su tamošnje vlasti.

Nesreća se dogodila tokom popravke prostorije na petom spratu Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju poznatog kao “Vektor” u gradu Koltosovo, saopšteno je iz centra u ponedjeljak.

Na ovom mjestu su tokom sovjetske ere organizovana istraživanja biološkog oružja, a danas je ovdje smještena jedna od najznačajnijih ustanova koja se bavi istraživanjem bolesti u Rusiji.

Tokom nesreće je jedan radnik doživio opekotine trećeg stepena, nakon što je eksplozija raznijela staklo u zgradi. Požar koji je zahvatio 30 kvadratnih metara je nešto kasnije ugašen.

Ruske vlasti su insistirale na tome da sporna prostorija u kojoj se dogodila eksplozija ne sadrži biološki opasne materije te da nisu prouzrokovana ozbiljnija strukturna oštećenja.

Virus malih boginja preživljava na dvja mjesta na Zemlji: U “Vektoru” i u američkom Centru za kontrolu bolesti u Atlanti.

Ostavi komentar

0/300