Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mekalister: Evropa pala na ispitu

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: b92

Mekalister: Evropa pala na ispitu Foto: Wikipedia

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister komentarisao je neotvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Mekalister je ocijenio, povodom neotvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, da je "danas loš dan za Evropu" koja je izgrađena na prevazilaženju unutrašnjih i spoljnjih podjela.

"Evropska unija nije bila u stanju da pokaže liderstvo, hrabrost i stratešku viziju. Neuspjeh u donošenju hrabrih odluka podriva stabilnost, predvidljivost i kredibilitet EU u ocima naših partnera i prijatelja", naveo je Mekalister u saopštenju.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu mogućnosti EU da ispuni obaveze, kada su njeni partneri ispunili svoje.

"Ne uspjevši da prepozna vizionarsko liderstvo i bolne, duboke reforme i da ispuni obećanja, EU rizikuje da odustane od svoje moći i šalje poruku da su drugi akteri slobodni da sprovode sopstvene agende u regionu", smatra Mekalister.

On je istakao da se sada, kada je Evropa iznevjerila svoje prijatelje i saveznike, zatvara prilika otvorena istorijskim Prespanskim sporazumom.

"Danas je manjina u Evropskom savjetu odgovorna za to što Evropa postaje podijeljena, umjesto da napreduje ka jedinstvu i pomirenju na Zapadnom Balkanu. Te zemlje su takođe diskreditovale poziciju Evropskog parlamenta, koji podržava bezuslovno otvaranje pregovora", zaključio je Mekalister.

Ostavi komentar

0/300