16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Francuska: Drugi dan štrajka koji parališe zemlju

Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT

Svijet

Tag Video
Comments 0

Francuska: Drugi dan štrajka koji parališe zemlju

Izvor: Index.hr

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Štrajk koji je poremetio javni preboz i zatvorio škole širom Francuske danas ulazi u drugi dan, a sindikati najavljuju da planiraju da štrajkuju dok predsjednik Emanuel Makron ne odustane od planirane penzione reforme.

Ishod će zavisiti od toga ko prvi popusti – sindikati koji rizikuju gubitak javne podrške ako će poremećaji svakodnevice trajati predugo ili vlada koja strahuje da bi birači mogli stati uz sindikate i okriviti nju za haos na ulicama.

Protest najmanje sedmicu dana?

Željeznički sindikati glasali su za produženje štrajka na petak, dok su sindikati pariškog javnog prevoza odlučili da će trajati do ponedjeljka. Preostali radnici će o trajanju štrajka odlučivati u petak.

U četvrtak je na ulice francuske prijestonice izašlo nekoliko desetina hiljada ljudi, zbog čega je morao biti zatvoren i dio muzeja Luvr, Ajfelov toranj ali i muzej Orsej.

Policija procjenjuje da je Parizom marširalo 65 hiljada ljudi, a da je širom Francuske bilo gotovo milion demonstranata. Sindikati iznose veće brojke.

Suzavci i pirotehnika

Snage sigurnosti su u Parizu upotrijebile suzavac nakon što su demonstranti bacali pirotehniku na policiju, uništavali autobuske stanice i palili kontejnere za smeće. Uhapšeno je nekoliko desetina ljudi, a sindikati naglašavaju da oni koji čine nasilje nisu povezani s njima.

Macron želi da pojednostavi nezgrapni francuski penzioni sistem koji se sastoji od više od 40 verzija, od kojih mnoge imaju različitu dob penzionisanja i benefite.

Na primjer, zaposlenici željeznica, pomorci, balerine i baletani mogu se penzionisati deset godina prije drugih radnika.

Francuski čelnik tvrdi kako je takav sistem nepravedan i preskup i da zagovara jedinstven sistem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR