10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kolinda odgovorila Komšiću, potom se i on oglasio

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Region

Comments 0

Kolinda odgovorila Komšiću, potom se i on oglasio

Izvor: Radio Sarajevo/Avaz

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Bosanskim Hrvatima nametnuti član Predsjedništva BiH Željko Komišić neutemeljenom protivhrvatskom retorikom dodatno povrđuje da nije samo nelegitiman već nije ni relevantan sagovornik u međudržavnim odnosima, navodi se u reagovanju Ureda predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na njegovu izjavu izrečenu u UN-u.

"Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH", stoji u izjavi. 

Ured predsjednice ocjenjuje da Komšić "u nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protivhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome".

Reagovao je potom i Komšić.

Iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH oglasili su se povodom, kako su kazali, netačnih i selektivnih navoda Hrvatske informativne agencije (HINA) koji su bili povod za veoma oštru poruku predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja trenutno vodi predizbornu kampanju uoči predsjedničkih izbora.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović polemiše s netačnim navodima Hrvatske informativne agencije (HINA) koja je, kao što smo već kazali, dezinformirala javnost u vezi sa saopštenjem sa sastanka između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i specijalnog savjetnika Generalnog sekretara UN-a Adama Dienga", navode iz Komšićevog ureda.

Dalje se informiše javnost da je "HINA optužila Republiku Hrvatsku i njene vlasti da negiraju genocid počinjen nad Srbima, Romima i Jevrejima, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da se u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca, negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH".

Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH smatra da je HINA dužna da uputi izvinjenje građanima Republike Hrvatske zbog njihove optužbe. 

"Takođe, smatramo i da je posljednja reakcija predsjednice Republike Hrvatske iznuđena slijeđenjem ustaljene propagandne prakse Hrvatske informativne agencije (HINA) na koju se referira Grabar-Kitarović, kako bi taj propagandni jezik legalizovala kroz forme diplomatskog govora, što je dio specijalnih propagandnih aktivnosti koje se vode, ne samo protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nego i protiv države Bosne i Hercegovine", saopšeno je iz njegovog ureda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR