9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radović: Oduzimanje prava glasa Crnogorcima i manjinama u dijaspori je genocid

Dijaspora

Comments 1

Radović: Oduzimanje prava glasa Crnogorcima i manjinama u dijaspori je genocid

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Dolaskom apostolske vlasti, izabrane po preporuci Srpske pravoslavne crkve, Crnu Goru i njenu dijasporu zadesila je velika nevolja. U pitanju je ugrožavanje svih civilizacijskih tekovina. Otimaju se i nipodaštavaju: kultura, istorija, državotvorne posebnosti i građanske tekovine Crnogoraca i drugih naroda sa željom da se sve to isporuči tuđoj državi koja je nakon 1918. godine izvršila nezapamćene zločine nad Crnogorcima, Crnom Gorom i njenim narodima, kaže u razgovoru za Dnevne novine Ljubo Radović, sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske, član Vladinog tijela za saradnju sa iseljenicima i dijasporom.

Radović je jedan od potpisnika apela za pomoć i podršku koje ovih dana crnogorska udruženjau svijetu šalju svim relevantnim međunarodnim adresama.

“Podsjetiću na izjavu bivšeg spoljnopolitičkog savjetnika američkog predsjednika Džoa Bajdena, profesora na američkom Univerzitetu Džons Hopkins za Glas Amerike Majkla Halcela: ‘Svi prijatelji Crne Gore i svi građani jedne NATO članice trebalo bi da budu zabrinuti za neke veoma ozbiljne stvari koje su se dogodile nakon promjene vlasti u Crnoj Gori’. Slične ocjene o radu i djelovanju sadašnje vlasti i Vlade Crne Gore javno daju mnoge institucije, naučnici i društveno politički djelatnici širom svijeta”, kaže Radović.

Prema njegovom mišljenju, izmjenom Zakona o registrima prebivališta i boravišta, želi se izvršiti genocid nad pripadnicima crnogorske nacionalne pripadnosti i pripadnicima nacionalnih manjina bošnjačke, albanske, hrvatske i drugih putem oduzimanja osnovnih građanskih prava.

“Srpsku nacionalnu manjinu žele učiniti većinskim narodom Crne Gore. Da je tako, zorno pokazuje odnos vlasti i Vlade prema svom ministru koji ne priznaje genocide u Srebrenici”, ističe Radović.

Što se tiče očekivanja podrške i pomoći partnera Crne Gore iz zemalja našeg prijema ona, smatra Radović, sigurno neće izostati iz pravno i civilizacijski uređenih zemalja.

“No, postavlja se pitanje koliko će brzo stići ta podrška i pomoć, jer vlast i Vlada užurbano rade da civilizovani svijet, pa tako i Evropska unija što prije dignu ruke od Crne Gore. Očito, to je jedan od njihovih prioritetnih ciljeva i na tome ubrzano rade kako bi stvorili uslove za krajnje ciljeve, a to je da Crnu Goru isporuče “srpskom svetu” i Rusiji. To se vidi na svakom koraku njihovog rada i djelovanja. Vjerujemo da će se progresivne snage Crne Gore, njene dijaspore i iseljenika uz pomoć naših inostranih partnera oduprijeti ovoj crkveno-fašističkoj zločinačkoj pošasti što je prije moguće”, navodi Radović.

Vjeruje da mnogi razumiju suštinu problema kako za građansku Crnu Goru, tako i za njenu dijasporu, a posebno za privremeno iseljene građane Crne Gore koji su otišli trbuhom za kruhom i tamo, u zemljama njihovog prijema, imaju privremeni boravak.

“Naša dijaspora su, mahom, cijenjeni radnici i ugledni građani u sredinama gdje žive, rade i djeluju. Imamo slučaje, nemali broj, da su djeca naše dijaspore, rođena u zemlji prijema njihovih roditelja, na vrlo visokim društvenim i političkim funkcijama, jer oni su rođenjem stekli državljanstvo tamo đe su se školovali, đe žive, rade i djeluju. Imamo veliki broj uglednih kulturnih stvaralaca, naučnika i društveno politički visoko pozicioniranih članova, kao i značajnih i uglednih privrednika dijaspore, koji daju svoj doprinos upoznavanju naših partnera o ponašanju, radu i djelovanju vlasti i Vlade Crne Gore. Svakako, to nailazi na razumijevanje svih dobronamjernih prijatelja”, kazao je Radović.

Što se tiče dodjele državljanstva stranim državljanima od strane sadašnje vlasti, biće, smatra Radović, veliki zadatak i obaveza buduće vlasti i Vlade da oduzme državljanstvo svima koji nijesu lojalni državi Crnoj Gori i koji su radili ili rade protiv njenih vitalnih interesa.

“Ona država koja nekome da državljanstvo, ima ga pravo i uzeti, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Što se tiče državljanstva crnogorske dijaspore i iseljenika, državljanstvo stečeno rođenjem ili temeljem Zakona o državljanstvu iz 1975. godine, bivše nam zajedničke države, ne može niko oduzeti ako ga se nosilac sam ne odriče”, naglašava Radović.

Prema njegovim riječima, ova vlast i Vlada sve čine da što je više moguće nanesu štetu i nesreću građanskoj opciji Cme Gore i njenoj dijaspori, pa je za očekivati da će i ovom području donijeti neosnovane i nesuvisle zakonske propise protiv kojih ćemo se boriti svim dopuštenim sredstvima.

“Što se nas tiče, održavamo razne skupove i okrugle stolove koristeći sredstva javnog informisanja i društvene mreže i na taj način upoznajemo cjelokupnu javnost o zločinačkom djelovanju i namjerama vlasti i Vlade Crne Gore”, poručuje Radović.

Opšte poznata je činjenica da bi, ističe, bez učešća dijaspore i iseljenika tekovine 21. maja 2006. godine izgledale drugačije.

“Ovđe želim podsjetiti na tri činjenice: Prvi svjetski kongres iseljenika Cme Gore održan je u Sjedinjenim Američkim Državama, Drugi svjetski kongres 2000. održan je na Cetinju, nakon čega je uslijedio i masovni odaziv dijaspore i iseljenika za referendum 2006. Sto se tiče pojedinačnih zasluga za održavanje oba kongresa, najviše pripadaju gospodinu Blažu Sredanoviću iz SAD”, navodi Radović.

Što se tiče odaziva dijaspore i iseljenika za učešće na referendumu 2006, zasluge, dodaje, pripadaju velikom broju pojedinaca u zemljama prijema dijaspore i iseljenika.

“Svakako, sve ovo je rađeno u dogovoru i uz pomoć organizacija u matičnoj nam domovini Crnoj Gori. Matica crnogorska, koja danas nije bog zna što glasna, dala je veliku pomoć za doprinos i tada ostvarene rezultate dijaspore. Budite sigurni, dijaspora i iseljenici će dati veliki doprinos za očuvanje tekovina 21. maja 2006. Iskreno, zamjeramo intelektualnim snagama, koje Crnu Gom doživljavaju građanskom i nezavisnom državom, zašto toliko dugo ćute. Očekujemo da se stave na čelo odbrambenih snaga radi očuvanja obnovljene nezavisnosti 21. maja 2006. godine”, ističe Radović.

U nedavnoj kolumni naveo je da oko 40.000 izbjeglica kojima Vlada CG želi dati državljanstvo ima državljanstvo i pravo glasa u svojoj matičnoj državi. Pominje i brojku od 70.000 novih glasova za “srpski svet”. Otkriva i otkud ove brojke.

“Vrlo jednostavno, četrdeset hiljada građana kojima se želi dati državljanstvo za koje se smatra da će glasati protiv interesa samostalne Crne Gore i za ostvarenje ciljeva aktualne vlasti i Vlade da Crnu Goru pripoje budućim članicama “srpskog sveta”, a samim tim i podredi interesima Rusije s jedne strane i oduzimanjem prava glasa crnogorskim građanima, njima trideset hiljada, jer su privremeno na radu u drugim državama, koji tradicionalno glasaju za nezavisnu Crnu Goru”, ističe Radović.

Kaže da nije imao kontakata sa novom vlašću.

“Ne i ne želim nikakve kontakte budući da su me uvjerili da nemaju niti jednu dobm namjem prema krajnjem društvenom uređenju građanske, nezavisne, proevropske, pravno uređene i socijalno sigurne Cme Gore. Zbog svega što su do sada učinjeli na štetu Cme Gore, zbog lažnog populizma onih koji se predstavljaju demokratama i pravednicima, koji pod izgovorom “zavođenja vladavine prava” aminuju, podržavaju i sprovode sve zločinačke radnje onih koji javno kažu i zato što javno lažu kapa dolje, jer ne kriju da su protiv samostalne Cme Gore, da su četnici i četničke vođe, da žele i hoće poništiti sve tekovine prethodne vlasti i Crnu Goru ujediniti u grupaciju “srpskog sveta”, naglašava Radović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR