15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Članovi HDLUR-a i Ri lita predstavili se u Crnoj Gori

Dijaspora

Comments 0

Članovi HDLUR-a i Ri lita predstavili se u Crnoj Gori

Izvor: novilist.hr

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Riječki likovni umjetnici, članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Rijeci te šestoro studenata, uz pisce Doris Pandžić, Dunju Matić Benčić i Davora Mandića, članove neformalne književne skupine Ri lit, predstavljeni su u Crnoj Gori u organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske iz Rijeke. Crnogorska prezentacija riječkih kreativaca za neke je bila i fizička, pa su se na Cetinju lično pokazali Doris Pandžić i Davor Mandić, dok je riječke boje brojnih likovnjaka branio Ivica Nikolac, koji je u Podgorici postavio HDLU-ovu Treću izložbu malih formata, ali i svoju izložbu fotografija »Prisutna odsutnost«.

Dan riječkog ukazanja u Crnoj Gori počeo je na Cetinju, gdje je domaćin rilitovskom dvojcu bila Nacionalna biblioteka Crne Gore Cetinje. Rano poslijepodnevno književno druženje i prije svoga početka ukazalo je da ambiciozno njegovo postavljanje u vrijeme dok je Sunce još relativno visoko, kao i posljedične temperature, neće naštetiti manifestaciji. Naprotiv, tridesetak gostiju u lijepoj prostoriji impresivne zgrade kulturnog dobra Crne Gore iz 1910. godine dalo je naslutiti da je bojazan oko eventulane slabije posjećenosti bila neosnovana.

Podijeljene knjige

Uz najavu direktorice Biblioteke Dragice Lompar, svoj je književni rad, pjesnički i prozni, predstavila Doris Pandžić, koju je publika nagradila toplim aplauzom . Davor Mandić je potom predstavio po segment iz svih svojih triju objavljenih i jedne neobjavljene knjige. No Doris Pandžić u Crnoj Gori nije bila da bi samo govorila o sebi, već je donar dio rilitovskog predstavljanja posvećen Dunji Matić Benčić, kojoj je Panžić i uredila i objavila knjigu »Sinestezije«. I kako je sama na kraju primijetila, Crnogorci su za razliku od Hrvata bili manje sramežljivi, pa je 20-ak besplatnih primjeraka knjige podijeljeno u rekordnom roku. Uspješnost predstavljanja začinilo je i kasnije druženje sa zainteresovanim gostima, koji su akterima predstavili svoje poglede na njihove radove, a ponekad i njihove lićne radove.

No nije bilo previše vremena za druženje u prijestonici, jer je valjalo put glavnoga grada Podgorice, gdje je Nikolac uz vrijedne asistentice cijeli dan radio na postavljanju dviju zahtjevnih izložbi u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u Podgorici, pod domaćinstvom Sekretarijata za kulturu i sport Podgorica.

Izložbu koju smo vidjeli u riječkoj galeriji Juraj Klović Nikolac je postavio u većem prostoru podgoričke galerije, što je bilo zahtjevno, jer se mali format radova lako mogao »izgubiti« u pravokutnom prostoru većem od »Klovića«. No možda mu je još i zahtjevnije bilo postaviti svoju izložbu u višestruko manji odvojeni prostor galerije, jer su se njegove fotografije presjeka dugogodišnje karijere lako mogle tamo »ugušiti«. No prema reakcijama posjetilaca, čini se da nije bilo ni »gubljenja« ni »gušenja«.

Kao i na Cetinju, i u Podgorici je interes publike, kao i pristup medija ukazao na uspješno gostovanje, garnirano protokolarnim obraćanjima koja su izlazila iz okvira prigodne kurtoazije.

Hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić nije samo hvalio izložbu, već je istakao i da dugo nije bio na tako ugodnom književnom druženju kao onom na Cetinju, koje je takođe pohodio, dok je čelnica Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice Ana Medigović u stručnom obraćanju signirala temeljne postavke dviju izložbi, odmaknuvši se time od uobičajena jednostavnog leksika kojim se u takvim prigodama koriste dužnosnici.

Nije ipak baš sve moglo proteći u idili, pa je raniji dogovor o preuzimanju crnogorske izložbe ULUCG-a, kao dijela kulturne suradnje dviju država, odgođeno za neka bolja vremena. Naime, kako je to istakao predsjednik ULUCG-a Igor Rakčević, procedura za privremeni izvoz umjetnina je zakomplicirana, pa je projekt doživio zastoj.

Osim predstavljanja umjetničkog rada, Riječani su u organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske iz Rijeke, a zapravo njegova predsjednika Ljube Radovića, posjetili brojne istorijske i kulturološki važne punktove u Crnoj Gori, upoznavši pritom ne samo prirodne i kulturne ljepote susjedne države, već i brojne kršne, ponosne i radišne Crnogorce.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR