8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dani dijaspore-iseljenika u četvrtak i petak u Bijelom Polju

Dijaspora

Comments 2

Dani dijaspore-iseljenika u četvrtak i petak u Bijelom Polju

Autor: Bojana Vojinović

  • Viber

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, organizuje četvrtu po redu manifestaciju „Dani dijaspore-iseljenika“ koja će u četvrtak 29. i petak 30. jula 2021. biti održana u Bijelom Polju.

Manifestaciju će, kako su saopštili, u četvrtak 29. jula sa početkom u deset sati u Centru za kulturu, otvoriti predstava za djecu „Zaljubljeni vitez od Morače“ i animatorski program u izvođenju Udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije iz Aleksinca.

Istog dana, kažu, sa početkom u 20 sati, u Kući Rista Ratkovića, biće održano pjesničko veče i izložba slika naših umjetnika iz dijaspore i Crne Gore. Na ovom događaju, prisutni će imati priliku da čuju i mini koncert gitarskog dua Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

"Program manifestacije biće nastavljen u petak, 30. jula, kada će u Centru za kulturu, sa početkom u deset sati, biti održan Okrugli sto na temu „Uloga dijaspore Crne Gore u procesu evropske integracije“.

Na okruglom stolu izlaganja će imati glavna predovaračica sa EU Zorka Kordić, prof. dr Gordana Đurović, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Opštine Bijelo Polje, nevladinog sektora, članov Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, kao i pripadnici naše dijaspore u svijetu", navodi se u saopštenju.

Po završetku okruglog stola, sa početkom u 13 sati, biće održan Biznis forum koji će otvoriti predsjednik Vlade, Zdravko Kirovokapić.

"Ovo je prvi Biznis foum u organizaciji Uprave, sa ciljem da se usaglašenim djelovanjem radi na aktiviranju finansijskih i drugih resursa dijaspore u cilju razvoja Crne Gore, ali i uvezivanju naše dijaspore u globalnu razvojnu mrežu dijaspore Crne Gore (GRM CGD).

U sklopu Biznis foruma organizovana su tri tematska panela, a učešće na istom najavili su ministri u Vladi Crne Gore, predstavnici nadležnih državnih institucija, predsjednici opština, privrednici iz Crne Gore, kao i veliki broj naših biznismena iz dijaspore",kaže se u saopštenju.

Istog dana, na Glavnom gradskom trgu, sa početkom u 20 sati, biće održana centralna proslava manifestacije, uz direktan prenos na RTCG i RTCG Sat, gdje će se prisutnima obratiti predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seid Hadžić i predsjednik Vlade.

Pored prigodnog kulturno-umjetničkog programa pod nazivom „Crna Goro ljubav ti je ime“, istaknutim pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika će biti uručene nagrade u sedam kategorija, koje Uprava dodjeljuje svake druge godine.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Zavičajno društvo Plava i Gusinja “Izvor” Kranj - nagrada za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, Azra Zejnelagić - nagrada za doprinos u oblasti nauke, prof. dr David Dašić - nagrada za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore, Veselin Vujović - nagrada za doprinos u oblasti sporta, Ivo Đukanović - nagrada za dobročinstvo, Hajriz Hačko Brčvak - nagrada za doprinos unaprijeđenju privrednog partnerstva sa Crnom Gorom i Ratko Šoć - nagrada za doprinos u oblasti kulture.

"Ovom prilikom pozivamo predstavnike medija i sve zainteresovane da prisustvuju navedenim događajima", poručili su u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Joksim

Prava crnogorska dijaspora ce ignorisati ovaj klerikalni anticrnogorski skup!

daka

Da nece neko malo da procacka devastatorske aktivnosti "dobrocinitelja"?