13 °

max 13 ° / min 10 °

Subota

27.11.

13° / 10°

Nedjelja

28.11.

11° / 9°

Ponedjeljak

29.11.

10° / 6°

Utorak

30.11.

5° / -1°

Srijeda

01.12.

6° / -1°

Četvrtak

02.12.

8° / 5°

Petak

03.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dani dijaspore - iseljenika 29. i 30. jula u Bijelom Polju

Dijaspora

Comments 1

Dani dijaspore - iseljenika 29. i 30. jula u Bijelom Polju

Autor: Antena M

  • Viber

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, organizuje četvrtu po redu manifestaciju "Dani dijaspore-iseljenika" koja će u četvrtak - 29. i petak - 30. jula 2021. godine biti održana u Bijelom Polju.

Kako je saopšteno iz Uprave, manifestaciju će, u četvrtak - 29. jula sa početkom u 10:00 sati u Centru za kulturu, otvoriti predstava za djecu "Zaljubljeni vitez od Morače" i animatorski program u izvođenju Udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije iz Aleksinca.

"Istog dana, sa početkom u 20:00h, u Kući Rista Ratkovića, biće održano pjesničko veče i izložba slika naših umjetnika iz dijaspore i Crne Gore. Na ovom događaju, prisutni će imati priliku da čuju i mini koncert gitarskog dua Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Program manifestacije biće nastavljen u petak, 30. jula, kada će u Centru za kulturu, sa početkom u 10:00h, biti održan Okrugli sto na temu „Uloga dijaspore Crne Gore u procesu evropske integracije“. Na okruglom stolu izlaganja će imati glavna predovaračica sa EU Zorka Kordić, prof. dr Gordana Đurović, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Opštine Bijelo Polje, nevladinog sektora, članov Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, kao i pripadnici naše dijaspore u svijetu", piše u saopštenju.

Po završetku okruglog stola, takođe u Centru za kulturu, sa početkom u 13:00 sati, biće održan Biznis forum koji će otvoriti predsjednik Vlade Zdravko Kirovokapić.

"Ovo je prvi Biznis foum u organizaciji Uprave, sa ciljem da se usaglašenim djelovanjem radi na aktiviranju finansijskih i drugih resursa dijaspore u cilju razvoja Crne Gore, ali i uvezivanju naše dijaspore u globalnu razvojnu mrežu dijaspore Crne Gore (GRM CGD). U sklopu Biznis foruma organizovana su tri tematska panela, a učešće na istom najavili su ministri u Vladi Crne Gore, predstavnici nadležnih državnih institucija, predsjednici opština, privrednici iz Crne Gore, kao i veliki broj naših biznismena iz dijaspore.

Istog dana, na Glavnom gradskom trgu, sa početkom u 20:00h, biće održana centralna proslava manifestacije, uz direktan prenos na RTCG i RTCG Sat, gdje će se prisutnima obratiti predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seid Hadžić i predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić. Pored prigodnog kulturno-umjetničkog programa pod nazivom "Crna Goro ljubav ti je ime", istaknutim pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika će biti uručene nagrade u sedam kategorija, koje Uprava dodjeljuje svake druge godine.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Zavičajno društvo Plava i Gusinja “Izvor” Kranj - nagrada za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, Azra Zejnelagić - nagrada za doprinos u oblasti nauke, prof. dr David Dašić - nagrada za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore, Veselin Vujović - nagrada za doprinos u oblasti sporta, Hajriz Hačko Brčvak - nagrada za doprinos unaprijeđenju privrednog partnerstva sa Crnom Gorom i Ratko Šoć - nagrada za doprinos u oblasti kulture", navodi se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Oksim

Crnogorska dijaspora se okuplja na Cetinju, a ovo je skup srpskoga ‘sveta’.