8 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 7°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

15° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 10°

Srijeda

28.02.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kašćelan sa predstavnicima dijaspore: Crnogorci se nikada nijesu predavali

Dijaspora

Comments 0

Kašćelan sa predstavnicima dijaspore: Crnogorci se nikada nijesu predavali

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorci nikad nijesu saginjali glavu, povlačili se ili predavali, pa neće ni danas odustati od očuvanja svega onoga što nam je sveto – od naše države, jezika, istorije i opredjeljanja da idemo u razvijenu porodicu evropskih država, kazao je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan na otvaranju tematske sjednice “Crnogorska dijaspora u kontekstu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori”.

Sjednicu su, kako se navodi, organizovali Savez dijaspore i iseljenika Crne Gore, Savez Crnogoraca Hrvatske, Crnogorsko KPS društvo “Morača” iz Slovenije, crnogorska dijaspora u Švajcarskoj uz podršku Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Prijestonice Cetinje.

“Crnogorska dijaspora je raznolika i vezana za različite krajeve naše države, ali vjerujem da ćemo se saglasiti da je Cetinje, zbog svog kulturno-istorijskog nasljeđa, duša Crne Gore. Stoga je danas naše srce puno, kada možemo da vas ugostimo na Cetinju i da, nadam se, trasiramo određene pravce djelovanja u cilju jačanja crnogorskog identiteta, osnaživanja državnog suvereniteta i očuvanja antifašističkih tekovina za koje su ginuli naši preci”, naveo je Kašćelan u saopštenju.

On je dodao da zna da predstavnici dijaspore, iako hiljadama kilometara daleko, dišu za svoju domovinu i pažljivo prate razvoj situacije u Crnoj Gori. Rekao je da prekretnica kroz našu istoriju nikada nije falilo, ali da smo danas na novoj raskrsnici i da opet biramo između Evrope i demokratije sa jedne i retrogradnih ideja sa druge strane: “Nadam se da nam neće faliti mudrosti i znanja da opet ostanemo na pravoj strani istorije”.

Teško je, istako je Kašćelan, gledati nastojanja sa visokih državnih adresa izvršne i zakonodavne vlasti da se potre sve crnogorsko, da se Crnogorci učine manjinom u svojoj državi i obezvrijedi ono što čini suštinu jednog naroda – jezik, istoriju i kulturu.

“Naša dijaspora je bila uz nas kad smo bili bitku, demokratski, mirno i dostojanstveno, za vraćanje nezavisnosti Crne Gore. Bili ste uz nas i kad je trebalo pomoći ekonomski rast države i ulagati u njen razvoj. Tu ste za vase porodice, ali ste uvijek tu i za državu i neizmjerno vam hvala na tome”, rekao je Kašćelan i dodao da zna da će i u ovom izazovnom trenutku dijaspora biti tu za sve nasi  našu Crnu Goru.

Gradonačelnik je kazao da će predstavnici dijaspore u Prijestonici i njemu lično uvijek imati partnera i podršku za sve što bude potrebno da ne dozvolimo da Crna Gora poklekne i sklizne niz tamne balkanske stranputice. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR