4 °

max 9 ° / min 4 °

Subota

04.12.

9° / 4°

Nedjelja

05.12.

8° / 4°

Ponedjeljak

06.12.

8° / 5°

Utorak

07.12.

7° / 0°

Srijeda

08.12.

6° / -2°

Četvrtak

09.12.

10° / 6°

Petak

10.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sistematsko uništavanje crnogorske kulture i istorije

Dijaspora

Comments 2

Sistematsko uništavanje crnogorske kulture i istorije

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Sve što je napredno i društveno korisno, a zove se crnogorsko, ugroženo je od ove vlasti i Vlade pa tako i manjine u Crnoj Gori. Cijeli svijet je upoznat sa odnosom ove Vlade prema svojim manjinama. Vidi cio svijet koliko su unazadili građansku, demokratsku, pravno i socijalno naprednu opciju razvoja Crne Gore u približavanju društveno razvjenim narodima u Evropi i svijetu, kazao je za Pobjedu sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske Ljubo Radović.

Vlada Crne Gore je 15. novembra donijela odluku kojom je izmjenama zakona bilo predviđeno da se se postepeno ukinu zagarantovane sume novca u budžetu za određene institucije. Tu odluku je povukla već narednog dana pod pritiskom javnosti i bez obrazloženja.

Izmjenama zakona bilo je predviđeno ukidanje zagarantovanih procenata novca iz budžeta za Ministarstvo kulture, Prijestonicu Cetinje, Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu, nevladine organizacije, političke partije, Agencija za sprečavanje korupcije, Fond za medije, Javni servis RTCG, dijasporu, Fond za manjine, ženske organizacije u političkim partijama u državnom i lokalnim parlamentima.

Prema povučenom Predlogu izmjena Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima, se briše, odnosno ukida ili relativizuje obavezno budžetsko izdvajanje koje je podrazumijevalo 0,07 odsto namijenjenih očuvanju i jačanju saradnje sa dijasporom- iseljenicima.

Iako se neće naći u skupštinskoj proceduri, taj pokušaj su oštro osudila udruženja širom svijeta, ističići da je jasna namjera sadašnje Vlade da se uruše identitetska obilježja crnogorskog naroda.

“Ovaj pokušaj donošenja Zakona o ukidanju materijalne, a i svake druge pomoći dijaspori i iseljenicima logičan je slijed njihovog cilja i djelovanja na uništavanju svega iz oblasti kulture, istorije i identitetskih obilježja crnogorskog naroda i naroda nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Posebno Albanaca, Bošnjaka i Hrvata. Vidite, ta zločinačka milet je udarila na najvrednije kulturne i obrazovne institucije koje čuvaju i njeguju istoriju i kulturu crnogorskog naroda i njenih građana”, kazao je Radović dodajući da se u istoriji crnogorskog naroda se ne pamti ovakav zločin.

Veoma je pogođen činjenicom da je državno kulturno blago i obrazovanje dato na upravljanje i uništavanje stranoj osobi, aktuelnoj ministarki Vesni Bratić.

“Sve do ovoga puta, u Crnoj Gori su pozivani i dolazili stranci radi unapređenja kulturnih i drugih dobara Crne Gore. Evo, danas su pozvani da temeljito unište kulturna i druga dobra. Prateći tokove istorije, nije nimalo čudno što su ovoga puta ti strani ljudi, bolje reći neljudi, pripadnici „Srpskog sveta“ u organizaciji zlom oglašene Srpske crkve, da unište crnogorsku kulturu i istoriju. Vidite ko i kako „relaksirano“ upravlja Državnim arhivom Crne Gore, Narodnim muzejom Crne Gore i svim drugim kulturnim i obrazovnim institucijama i ustanovama u državnom vlasništvu”, poručuje Radović i ,,poseban akcent daje na perfidnu i slatkorječivu demagogija Demokrata i grčevitu borbu za vlast građanskog pokreta URA”.

On je istakao da tamo gdje žive, rade i djeluju, dijaspora i iseljenici daju značajan doprinos kako bi upoznali najširu javnost u državama svog boravka o stvarnom odnosu i zlim namjerama crnogorske vlasti i Vlade prema svojoj državi

Radović podsjeća da se odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine u Crnoj Gori pa sve do danas, veliki dio pojedinaca, udruženja, društava i organizacija dijaspore i iseljenika jasno i nedvosmisleno izjasnilo o ponašanju i djelovanju ove vlasti i Vlade Crne Gore.

“Dijaspora je odmah prepoznala njihove zle namjere, kako prema građanskoj Crnoj Gori tako i prema njenoj dijaspori. Poznato je široj javnosti kojim su se sve sredstvima služili da podcijene, marginaliziraju i eliminišu dijasporu iz društvenog života svoje matične domovine. Takođe, poznato je na koji način su dijaspora i iseljenici dali i daju otpor takvim nakanama, koje ne prestaju, od strane ove nakaradne vlasti i Vlade “, naglašava Radović.

Ističe i veliki pritisak i ucjene nad Fakultetom za crnogorski jezik i književnost što je po njemu presedan u cijelom svijetu.

“Onda nije nikakvo čudo što udaraju na dijasporu i iseljenike jer smo i mi jedan od bastiona građanske, demokratske Crne Gore. Dijaspora toliko toga daje svojoj domovini pa ćemo i dalje raditi na jačanju demokratske i građanske Crne Gore. I bez tih sredstava koje smo koristili za jačanje identitetskih obilježja crnogorskog i drugih naroda Crne Gore, organizovaćemo kulturne manifestacije, okrugle stolove i znanstvene skupove, te na taj način doprinijeti očuvanju kulturnih i drugih vrijednosti matične nam domovine”, poručuje Radović.

Ponavlja i izjavu koju je dao i Skala radiju da ,,ako se bude ostvarivala ideologija pojedinih stranaka Srpske pravoslavne crkve i dosadašnje velikosrpske opozicije u Crnoj Gori, onda je pukla pogibija, ne samo Crnoj Gori, nego i mnogima u okruženju”.

“Nažalost, danas vidimo da sam bio u pravu. Toliko o ugroženosti samostalne građanske Crne Gore. Ugrožena je da ne može biti ugroženija. Imali smo tračak nade u tobože građansku opciju URA, no njihovo rukovodstvo relaksirano podržava i sudjeluje u zločinačkom komadanju crnogorske kulture i drugih vrijednosti. Ja kao i velika većina pripadnika dijaspore i iseljenika, od prvog dana ove vlasti i Vlade, ukazujemo na njihova nepočinstva i zlodjela prema matičnoj nam domovini”, naglašava Radović.

Podsjeća i na događaje na Cetinju u neđelju 5. septembra, koji su po njegovim riječima kao i davne 1918. godine pokazali su ,,svu surovost i napad na slobodarsku Crnu Goru samo na svu sreću bez ljudskih žrtava ovoga puta”.

“Nijesu imali jačinu da izazovu krvoproliće i ljudske žrtve. Sigurno ih razum i obraz nijesu spriječili. Slobodarski narod Crne Gore pokazao je kako se dostojanstveno, mirno brani suverenitet svoje domovine. Okupatori na čelu sa Srpskom crkvom i Srpskim svetom pokazali su svoj kukavičluk i što su sve spremni učinjeti radi otimanja tuđe vjere i kulturne tradicije. No, ti događaji na Cetinju su doprinijeli boljem upoznavanju cjelokupne svjetske javnosti o „dobrosusjedskim“ namjerama naše „braće“, našeg desnog oka u glavi. E, dao Bog da ostanemo bez toga oka. Bolje bismo s jednim progledali”, kazao je Radović.

On je na kraju istakao da vjeruje da će učinak događaja na Cetinju 5. septembra pokazati rezultate na predstojećim lokalnim izborima u Petnjici, Mojkovcu i Cetinju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

PODGORIČANIN

to mozemo da zahvalimo URI i naročito Jelušičkoj , Konataru i Dritanu. Jelušićja trguje kulturnim bogastvom Crnogoraca i prepusta je Crkvi Srbije hzarad funkcija svoje đece i prijatelja. jeli joj snajka u vladi?

Danijela

Odličan komentar neše da nas juče, kao i uvijek od Ljuba Radovića