16 °

max 22 ° / min 16 °

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Udruženje Regina Elena i bolnica Santa Maria della Misericordia doniraće CG korištenu elektromedicinsku opremu i bolnički namještaj

Dijaspora

Comments 0

Udruženje Regina Elena i bolnica Santa Maria della Misericordia doniraće CG korištenu elektromedicinsku opremu i bolnički namještaj

Autor: Antena M

  • Viber

Sastanak između Udruženja Italija-Crna Gora “Regina Elena” i uprave bolnice u Opštoj upravi bolnice "Santa Maria della Misericordia" održan je 7. marta u Peruđi. Sastanku su prisustvovali generalni direktor Đuzepe De Filipis, administrativni direktor, Kristina Klementi, kontakt za odnose s javnošću, Simona Pancolini dok su Udruženje predstavljale predsjednica Danijela Đurđević i sekretar Marta Musini, saopštila je Ksenija Vujović Katapano iz Udruženja Italia - Crna Gora “Regina Elena”.

Predstavnici Udruženja, na čiju je inicijativu i održan sastanak, izrazili su snažnu potrebu za pomoći crnogorskom zdravstvu, odnosno bolnicama koje su većinom u deficitu sa neophodnom opremom. 

Kako je navedeno, predstavnici Opšte uprave iznijeli su predlog da se ova pomoć ostvari putem doniranja korišćene elektromedicinske opreme i bolničkog namještaja, koja je još uvijek u potpunosti funkcionalna i ispravna za korišćenje.

"Uprava je takođe istakla da ne postoji zakon koji reguliše ovakav tip donacija i pomoći drugim zemljama, te je ovo pitanje riješeno u toku samog sastanka, gdje je donešena odluka da Uprava na svojoj institucionalnoj web stranici http://www.ospedale.perugia.it objavi popis dostupne opreme i bolničkog namještaja. 

Ovaj vid transparentnosti će, kako je na sastanku konstantovano, dati mogućnost i drugim zemljama priliku da dobiju potrebnu opremu. S druge strane donešena je odluka da će lista dostupnog bolničkog inventara biti dostupna samo državnim institucijama zemalja (ministarstvima zdravlja), ne i privatnim licima", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako je saopštila Vujović Katapano, s obzirom na činjenicu da je ova inicijativa pokrenuta od crnogorskih predstavnika, dogovoreno je da će crnogorsko ministarstvo zdravlja prvo imati uvid u popis opreme prije objave na sajtu, na kojem će ovaj popis u budućnosti biti stalno ažuriran. 

Inicijativu Udruženja Regina Elena, podržala je i ambasadorka Crne Gore u Italiji, Milena Šofranac Ljubojević, uz čiju će pomoć biti iskomunicirana dalja komunikacija sa nadležnim organima u Crnoj Gori.

Đurđević je izjavila da se nada da je ovakav tip donacije početak razmjene između dvije zemlje, te da će se u budućnosti ova inicijativa pored Umbrije proširiti i na druge Uprave bolnica u drugim italijanskim regijama.

Ona je dalje istakla da je čast biti u prilici baviti se projektima koji su u skladu sa imenom kraljice čije Udruženje nosi; kraljica Jelena je u Italiji poznata po svojoj humanosti, konstantnoj pomoći najugroženijima, kao i interesovanju i angažmanu u oblasti medicine.

Đurđevic je na kraju dodala da je ovo jedan od najljepših načina da se pomoć koju je crnogorska princeza nesebično pružala Italiji simbolično uzvrati.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR