16 °

max 23 ° / min 16 °

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 19°

Utorak

21.05.

26° / 18°

Srijeda

22.05.

25° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Delegacija Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima na sastanku u MVP Italije

Dijaspora

Comments 1

Delegacija Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima na sastanku u MVP Italije

Autor: Antena M

  • Viber

U sklopu radne posjete Italiji, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seid Hadžić, ambasadorka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac Ljubojević i samostalna savjetnica u Upravi Milica Radojičić susreli su se sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Italije Luiđijem Vinjalijem, zaduženim za Italijane u inostranstvu i migratorne politike, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima. 

Na početku sastanka, kako je navedeno, v.d. direktora Hadžić iskazao je zadovoljstvo povodom susreta i obavijestio da je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima samostalni organ državne uprave čiji je glavni cilj upravo jačanje saradnje sa dijasporom porijeklom iz Crne Gore.

U daljem toku razgovora, informisao je sagovornike o aktivnostima koje Crna Gora preduzima na planu saradnje sa svojom dijasporom i u tom smislu pomenuo normativni okvir u skladu sa kojim funkcioniše organ na čijem je čelu.

Takođe, predstavio je trenutne aktivnosti, kao i planove i projekte Uprave, ističući važost bliske saradnje i razmjene iskustava sa srodnim institucijama u svijetu. Dodatno, iskazao je spremnost za uspostavljanje saradnje u cilju pružanja podrške crnogorskoj dijaspori u Italiji i italijanskoj iseljeničkoj zajednici u Crnoj Gori.

Generalni direktor Vinjali je gostima poželio dobrodošlicu i ukazao na značaj organizovanja ovog sastanka iz ugla razmjene iskustava dvije države na polju saradnje sa svojom dijasporom.

"Sagovornike je upoznao sa mehanizmima koje Italija koristi u saradnji sa svojim iseljenicima, načinu prikupljanja podataka o broju italijana u svijetu, kao i vidovima pružanja finansijske i druge podrške organizacijama italijanske dijaspore", navodi se u saopštenju. 

U fokusu razgovora bile su brojne teme, odnosno aktivnosti dva organa na polju saradnje sa dijasporom, a sagovornici u dogovorili nastavak komunikacije i saradnje u predstojećem periodu.

"Istog dana, v.d. direktora Uprave susreo se i sa bivšim studentkinjama, a danas uspješnim reprezentima naše dijaspore Azrom Međedović, zaposlena u Privrednoj komori Italije i Jovanom Nikčević, konsultantkinjom za pojedine italijanske kompanije, koje su nakon završenih studija u Rimu uspjele da se ostvare na poslovnom planu.

Sagovornice su govorile o svom iskustvu u državi prijema, dok je v.d. direktora Hadžić izrazio uvjerenje da će stečenim znanjem i vještinama, u narednom periodu, na kvalitetan način uspjeti da doprinesu progresu matične zemlje u konkretnim oblastima", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Oksim

Putujući cirkus. Cudim se da nije poveo cijelu upravu da bi se upozna sa zamjenikom bla bla bla.