16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mihailo Radojičić Shok objavio roman Smrt je uvijek u modi, posvećen ratnim zbivanjima u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji

Dijaspora

Tag Gallery
Comments 0

Mihailo Radojičić Shok objavio roman Smrt je uvijek u modi, posvećen ratnim zbivanjima u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Povodom 30-te godišnjice samostalnosti Hrvatske, 9. maja Dana antifašizma i Evrope i 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore, Savez Crnogoraca Hrvatske je u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu organizovao predstavljanje romana Mihaila Radoičića Shoka naslova „Smrt je uvijek u modi“. U predstavljanju knjige učestvovali su: Ante Prkačin, Miro Kovač i Ljubo Radović, te sam autor Mihailo Radoičić Shok uz moderiranje Milana Zagorca.

„Riječ je o kratkom, ali višeslojnom romanu u kojem autor, prelamajući kroz prizmu rastakanja i konačnog raspada porodice, prikazuje i rat koji je Crna Gora zajedno sa Srbijom vodila na području Konavala i Dubrovnika. Već sama ova podloga utemeljena na svima poznatim činjenicama koje su obilježile raspad, a potom i rat na području bivše Jugoslavije, kao i podloga onoga što se kolokvijalno naziva miješanom porodicom, u romanu „Smrt je uvijek u modi“ uvod je u tragičan zaplet koji nužno vodi protagoniste romana (otac – Crnogorac, poveden JNA ideologijom koja se transformiše u onu velikosrpsku, potom majka, Konavoka, Hrvatica, koja nije pripadala grubom i sirovom miljeu ruralne Crne Gore te sin, obilježen kao slabić, u početku dat kao nosilac tragične krivice) prema nekoj vrsti iskupljenja na samome kraju. Jer vanjski događaj te magnitude poput rata i razaranja jednakom magnitudom razara samo tkivo porodice od ranije načete mentalitetskim razlikama (tu liniju možemo pratiti od stare dubrovačke književnosti) i nekom vrstom čistilišta za gubitnike (ponajprije sin) koji se u camusovskoj maniri predaje vlastitoj sudbini sažeto dan u narodnoj kletvi oca prema sinu: „Ajde, na zli put poša i od tebe traga ne ostalo“. 

Čitaocu koji nije uronjen u arhetipsku svijest kojoj je razaranje i uništenje kao i smrt (posijano u jednoj od najtragičnijih istorijskih epizoda hrvatsko-crnogorske duge istorije), dio svakodnevice, ovaj je roman najbolje približiti grčkom tragedijom u kojoj nosilac tragične krivice nije ni svjestan da je ista usađena i ne može je se osloboditi dok se ne podnese istinska žrtva koja ujedno predstavlja i vrhunac radnje samoga romana. A ta je žrtva shvatanje da se zapravo ne može pobjeći od krivnje otaca, koliko god je otklanjali. Mihailo Radojičić Shok kao dramatičar i iskusni autor zna mjeru i tehniku kojom će nam na najjednostavniji način doznačiti ovu istinu. Iako u fakturi posve drugačiji od, primjerice Ingeborg Bachmann ili Thomasa Bernhardta pa čak i Sylvije Plath („Daddy“), ovo jest roman tragične krivice, iskupljenja i žrtve podnesene za očeva zlodjela samim poentiranjem u posljednjoj rečenici: „Preci, kao moj otac, ne zaslužuju potomke"", poručeno je sa ovog događaja.

„Smrt je uvijek u modi“ nije, dakle, samo roman izvinjenja Hrvatima i Hrvatskoj za tragičnu epizodu srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku, što se značajno ističe, već je riječ o romanu koji ima daleko dublju podlogu (koja donekle može objasniti i raspad bivše države, dubinske mentalitetske razlike kao i često iracionalne motive koji su, nagrizajući tkivo društva i stvarajući duboke jazove unutar njega), koja se može vrlo dobro uprizoriti, a kojoj će niz grotesknih situacija i još grotesknije datih likova svakako dodatno naglasiti apsurdnost same situacije.

Mihailo Radoičić Shok svojim je romanom „Smrt je uvijek u modi“, datim kratkim dijalozima, iskričavim i nepretencioznim zapažanjima, vještom igrom jezikom (između ostalog i dijalektalnim frazama i hrvatskog i crnogorskog jezika), suptilno danim elementima klasične tragedije te upečatljivim tragikomičnim scenama dao sažet, opor i dubok roman koji će za crnogorsku, ali i širu javnost moguće predstavljati šok, ali i jednu od mogućih uporišnih tačaka izvinjenja generacije koja nije u pravo vrijeme rekla onu edipovsku „miči mi se s puta“", zaključio je Milan Zagorac.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR