8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Argentini održana svečanost povodom Dana državnosti Crne Gore

Dijaspora

Tag Gallery
Comments 3

U Argentini održana svečanost povodom Dana državnosti Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Na trgu Plaza General San Martin u glavnom gradu pokrajine Kordobe-Argentina, juče u podne održan je svečani akt povodom Dana državnosti Crne Gore.

Kako je saopšteno, ovom događaju su prisustvovali predstavnici  opštinskih i pokrajinskhi institucija i organa, uključujući Nikolasa Kontosa, direktora za međunarodne odnose opštine Kordoba; Silviu Gaser i Daniela Fernandeza iz organizacije Córdoba Cultura Agency; Sesiliu Serone iz sektora za sveobuhvatnu podršku ženama migrantkinjama i njihovim porodicama pri Ministarstvu za žene pokrajine Kordoba; predstavnici hrvatske, libansko-sirijske i italijanske zajednice kao i pripadnici bolivijske dijaspore i šira javnost.

Manifestacija, koju je podržala Opština Kordoba, bio je pravi trenutak da se prvi put u ovoj  argentinskoj pokrajini obilježi tako važan datum za Crnogorce i njihove potomke, a istovremeno omogući vidljivost još jednom u javnosti, naše voljene Crne Gore, kazali su iz crnogorske zajednice pokrajine Kordoba.

Tokom razvoja svečanosti otpjevane su strofe argentinske i crnogorske himne, pročitani govori koji aludiraju na ovaj veoma važan datum, pokrajinske i opštinske vlasti zajedno sa sekretarom crnogorske zajednice Kordobe Stelom Arnijas Palčić.

Nakon toga je realizovana aktivnost prinosa cvijeća u podnožje spomenika generalu San Martinu a nakon ispraćaja svečanih zastava, uručen je poklon direktoru za međunarodne odnose opšine Kordoba, kome je predstavnica crnogorske zajednice uručila knjigu “Istorija Crne Gore” u znak zahvalnosti za podršku koju je prijedlog organizovanja ovog događaja imao od početka.

Važno je napomenuti da crnogorska zajednica iz pokrajine Kordoba učestvuje u različitim događajima koje organizuje opština glavnog grada pokrajine, kao i onima koje organizuje Nacionalni univerzitet Kordoba i Unija inostranih zajednica Kordobe, čiji je član, navodi se u saopštenju. 

Tokom večeri jedna od  kultnih zgrada grada Ciudad de Cordoba bila je osvijetljena bojama crnogorske zastave.

U ovom slučaju, to je bio svjetionik koji se nalazi u parku Sarmiento, kultnom prostoru Kordobe koji ujedno predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih tačaka grada.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Kotor

@Boka Došao sam do istog zaključka kao i vi. Što su dalji Crnogorci od uticaja srpskog nacionalizma, to sve više ostaju u onom najprirodnijem „Crnogorac iz Crne Gore“. Još su ovo zajednice koje su došle krajem 19. vijeka.. kad je u Crnoj Gori baš jak bio srpski nacionaliam, sa vrha Knjaževine.

Boka

Sad da mi neko pojasni kako su oni Crnogorci, što kažu ovi naši Srbi iz Crne Gore? Znate zašto su još uvijek Crnogorci, zato što na njih nije uticalo posrbljavanje preko lažne istoriji i crkve Srbije. Oni su istoriju od đedova i prađedova učili i nije bilo mitova i laži. Vječna je Crna Gora!