11 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UNIMOD: Oproštaj od profesora Perovića

Dijaspora

Comments 3

UNIMOD: Oproštaj od profesora Perovića

Autor: Antena M

  • Viber

Ujedinjena crnogorska dijaspora (UNIMOD) iz Njemačke, Turske, Kanade, Australije, BiH, Srbije, Novog Zelanda, Luksemburga i SAD-a se oprašta od profesora Milenka Perovića. 

Njihovo obraćanje prenosimo integralno: 

"Smrt profesora Milenka Perovića šokirala je crnogorsku dijasporu. Od Amerike, preko Evrope do Dalekog istoka i Australije, crnogorska dijaspora i iseljeništvo sa tugom i nevjericom se oprostila i još uvijek oprašta od profesora Perovića. Njegovim preranim odlaskom izgubili smo zaista mnogo.

Svojim moćnim intelektom i britkim perom profesor Perović se hrabno i nesebično borio za Crnu Goru. Slobodnu i savremenu zajednicu svih njenih građana i naroda. Antifašističku i evropsku. Nezavisnu i suverenu. Njegove kritičke i polemičke, nadasve mudre, tekstove bilo je i uvijek će biti zadovoljstvo čitati. Poučni su danas kao što će i uvijek biti.

Imenovanje profesora Milenka Perovića na poziciju predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom-isljenicima, nominalno stalnog savjetodavnog tijela Vlade Crne Gore u svim pitanjima od značaja za crnogorsku dijasporu i iseljeništvo, neposredno je prethodilo tridesetoavgustovskoj promjeni vlasti i politike u Crnoj Gori.

Kao što je poznato, sa čvrstog pro-evropskog kursa crnogorsko društvo je odvedeno, od strane velikosrpskih, pseudo-klerikalnih, litijaških elemenata, na političku stramputicu i u duboku ekonomsku krizu. Ovakav nagao zaokret prirodno i sasvim očekivano doveo je do nezapamćenog pogoršanja odnosa između vlasti u Crnoj Gori i patriotski, independistički i suverenistički orijentisane crnogorske dijaspore i iseljeništva.

I u ovoj, za sve novoj i nepoznatoj situaciji, profesor Milenko Perović odabrao je pravi i za njega jedini mogući put.

Koristeći se svojim bogatim rječnikom i virtuoznim književnim stilom profesor Perović se nije libio nazvati stvari pravim imenom.

Nesmiljeno i žestoko riječima “udarajući“ neprijatelje Crne Gore profesor je hrabrio zdrave snage, podsjećajući da je teško stanje samo privremeno, i da četnici i velikosrbi pobjedu nad Crnom Gorom ne mogu odnijeti. Kako napisa profesor Perović prije samo nekoliko mjeseci: „U potonje tri godine sve više ih hvata strah od Crnogoraca. Začudo, ispravno su zaključili da će s istorijske scene – posebno s njenog crnogorskog dijela – biti oduvani kao paperje kad se suverenisti ozbiljno politički i programski i djelatno ujedine! Pred silom crnogorskog jedinstva povlačila su se carstva, a kako ne bi onaj jad i čemer koji sebe još naziva istorijskom narodom.“

U ime crnogorske dijaspore-iseljeništva, hvala profesore za sve!"

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Tuzović. Faruk

Da poçine u miru. Ostala su njegova djela, a i impresija DOBROG ÇOVJEKA.

Živjeli

Živjeli braćo naša! Neka vam sudbina donese puno zdravlja, sreće i radosti. Vi u emigraciji ste elita Crne Gore i jedino što je još od Crne Gore ostalo da valja. Sreća vas pratila na svakom koraku i u svakom poduhvatu!