26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavnici BANA-e i drugih organizacija iz SAD pisali rukovodstvu CG: Žaloste nas izjave povodom Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dijaspora

Comments 0

Predstavnici BANA-e i drugih organizacija iz SAD pisali rukovodstvu CG: Žaloste nas izjave povodom Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Autor: Antena M

  • Viber

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija BANA, sa još nekoliko organizacija i pojedinaca uputila je rukovodstvu Crne Gore pismo, apelujući da kosponzorišu Rezoluciji o genocidu u Srebrenici UN-a. Oni poručuju da je Vlada Crne Gore sada u prilici da sponzorstvom i glasom za Rezoluciju jasno da do znanja da se nikada i nikome ne dogodi Srebrenica.

Pismo su uputili premijeru Milojku Spajiću, ministru vanjskih poslova Filipu Ivanoviću, predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću.

Njihovo pismo prenosimo integralno.

Cijenjena ekselencijo!

Rukovodstva i članovi bošnjačkih organizacija koje djeluju u Sjedinjenin Američkim Državama, odnosno u New Yorku i New Jerseyu, a porijeklom su iz CG i južnog Sandžaka, izuzetno cijene zalaganje, rad i trud konzula-žerana Gen. Konzulata CG u New Yorku, Amera Cikotića, na uspostavljanju što bolje saradnje sa emigracijom, iseljenicima i građanima Crne Gore koji žive i rade u na istočno-američkoj obali.

Proteklih godina nastojali smo po raznim pitanjima jedni drugima olakšati rad i djelovanje naših članova, organizacija i Zajednica s jedne te konzlata s druge strane.

Zaista, ta bliska saradnja doprinijela je da bez kalkulacija prihvatamo pozive vezano za susrete / sastanke sa zvaničnicima Crne Gore (predsjednik, premijer, ministri, parlamentarci...), nošeni smo poletom sa tih sastanaka, pozitivnim reakcijama, uz obećanja da je Crna Gora danas nešto novo i drugačije.

Vjerovali smo da je tako. Međutim sada kada na dnevnom redu treba biti rezolucija UN o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i da se 11. jul proglasi međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, iz Crne Gore nam dolaze drugačiji glasovi i informacije, iako je Skupština CG usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici (17. juna 2021). Takođe, predsjednik Crne Gore Jakov Mijatović je povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici video linkom jasno poručio, citiramo:

“Ovih dana se obilježava 28 godina od genocida u Srebrenici. U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon II svjetskog rata, u Srebrenici su ubijeni ljudi, zbog drugačijeg imena, nacionalne i vjerske pripadnosti”, riječi su predsjednika Crne Gore, takođe ističući:

“Beskompromisno suočavanje sa svim tragičnim događajima iz prošlosti, uz jasno adresiranje odgovornosti, od ključnog je značaja za izgradnju međunacionalnih i međuvjerskih odnosa na ovim prostorima. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, svojim odlukama, dali su krivično-pravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici, a svima nama ostaje i ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije”!, kraj citata.

Jasne su riječi predsjednika Crne Gore koje su ohrabrile srebreničke majke i porodice preživjelih žrtava genocida. Najzad i sama Rezolucija UN o genocidu u Srebrenici stoji na istom kursu. Zato nam nije jasno zašto nema države Crne Gore među (ko)sponzorima rezolucije?!!

Da, razumjeli smo post na X.com platformi koji je objavio njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milan Nič, prenio je dio razgovora sa premijerom Spajićem, citiramo: „Spajić je odgovorio da Crna Gora neće sponzorisati, ali da je hoće podržati” (rezoluciju op. a).

Iskreno žalimo zbog takvog stava i odustajanja Crne Gore (ko)sponzorstva, mada smatramo da Crna Gora ima posebnu obavezu prema žrtvama genocida u Srebrenici, upravo zbog njenog učešća sa Srbijom u ratnoj stihiji na Bosnu i Hercegovinu. Stoga smatramo bitnim da Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Spajićem donese odluku o (ko)sponzorstvu i naravno glasanju za Rezoluciju.

Premijer Spajić je imao svega pet godina kada je počela krvava agresija na Bosnu i Hercegovinu, a imao je osam godina kada je počinjen genocid u Srebrenici. Preko 1300 djece (od oko desetak hiljada žrtava) su žrtve genocida koji su mlađi ili malo stariji od premijera, predsjednika i nekih članova vlade. I oni bi možda danas bili predsjednici, premijeri, gradonačelnici, parlamentarci, doktori, ministri, diplomate... Nažalost njima su oduzeti životi na najbrutalni način, i za njihovim koščicama 29 godina kasnije se još uvijek traga- mnogi nisu dobili ni mezar, ni nišan, niti ime na nišanu. Naravno da Spajić i drugi članovi aktuelne Vlade CG kao dječaci nisu bili u stanju sredinom devedesetih da spriječe genocid, ali sada su u prilici da (ko)sponzorstvom i glasom za Rezoluciju jasno daju do znanja da se nikada i nikome ne dogodi Srebrenica.

Naravno, žaloste nas opriječne izjave zvaničnika CG koji za svoje mišljenje putuju u Beograd i Banja Luku, koji im serviraju laži i priču o „genocidnom narodu“, a u stvari u strahu su jer će nakon izglasavanja Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici ostati usamljeni u svojim lažima u negiranju genocida i glorifikaciji zločina i zločinaca, proglašavajući ih nacionalnim herojima. Ne, oni nisu heroji, već zločinci i najveće kukavice koji su digli ruku na nejači, od tek rođene bebe do starica i staraca u postdevedesetim godinama.

Čak i mladi Srbi, borci za ljudska prava iz Srbije, ograđuju se od takve politike i poslali su članicama UN-a pismo kojim ih pozivaju da podrže rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Zato sve vas pozivamo koji ste u prilici odlučivanja i molimo vas da prihvatite i naš poziv, da Crna Gora bude (ko)sponzor Rezolucije UN za žrtve genocida u Srebrenici i da glasa za Rezoluciju.

Nadamo se da će vas naš glas iz tuđine ohrabriti te da će naša saradnja u budućnosti biti još uspješnija na obostrano zadovoljstvo.

Vjerujemo da sa vašim eventualnim opriječnim stavom o rezoluciji o genocidu u Srebrenicu nećete zatvoriti vrata naše buduće saradnje sa državnim institucijama.

Tako vam Bog pomogao!!!

U potpisu:
Dr. Mersim Ziljkić s.r., predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije /BANA/
Ago Koljenović s.r., predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje – New York
Fadil Feratović s.r., predsjednik Centra bošnjačko-američke zajednice – Elmwood Park, NJ
Smajle Srdanović s.r, direktor Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Richmond Hill – NY
Denis Klapija, predsjednik Asocijacije Bošnjaka – Albany, NY
Esad Krcić s.r., glavni urednik Bošnjaci.Net
Nevzad Kurtagić s.r., sekretar BANA
Senad Kočan s.r., portparol BANA
Ago Redžić s.r., biznismen
Mirsad Šiljković, član IO BANA

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR