7 °

max 15 ° / min 0 °

Četvrtak

26.11.

15° / 0°

Petak

27.11.

16° / 1°

Subota

28.11.

15° / 1°

Nedjelja

29.11.

13° / 6°

Ponedjeljak

30.11.

10° / 3°

Utorak

01.12.

11° / 0°

Srijeda

02.12.

11° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

„Istorija Svete Istočne Crkve” (1850): AUTOKEFALNI VLADIKA CRNE GORE nasljednik vizantijske Mitropolije Prevalisa

Autor: Marija Mitrović


Ivan Bulić

Tekst izaziva istinski ponos u svakom Crnogorcu! Govori o tome koliko smo veliki narod!

Mrkoje

Kao i uvijek: naucno, temeljno, istinito...Samo zlonamjerni, iskljucivi i uvrnuti mogu negirati ovako prezentirane cinjenice, od stranih naucnih eksperata za ovu oblast, tim prije sto su savremenici dog doba. G. Jovanovicu, nema tih para kojim se moze platiti ovo sto Vi radite. T8C9U

Zecanin

Nasljednica Mitropolije Prevalisa je bila Dukljanska biskupija (pa nadbiskupija), a onda Barska nadbiskupija. Barska nadbiskupija je u 12 v. imala jurisdikciju u cijeloj Zeti i preko pola danasnje Srbije. U 13 v. se povlaci na primorje, uz Bojanu do otprilike Skadra, i pripada Rimokatolickoj crkvi.

Djuro Vučinić

Uradci g Jovanovića i značajni prevodi tekstova istoričara,koji se bave pravoslavnom Crkvom ,otvorili su oči mnogima,oko statusa CPC proteklih vjekova.Naša pisana crkvena istorija je uništena,najviše od strane Vuka Karadžića i Popovića.Doći će red da se i te rasprodane knjige prelistaju i pronađu

Realista

Svaka čast gospodine Jovanoviću, hvala na svemu što radite da istina dobije svoju svjetlost to je posao velikih ljudi. Samo zlonamjerni mogu nešto sada da kažu protiv. Hvala Bogu sve dolazi na svoje, konačno će Crnogorci u ljubavi i Hristovom učenju biti zajedno a zajedno možemo čuda da napravimo!

Nenad

Pogrijesio je Englez, to o cemu pise je preteča katolicke crkve, barske. Pravoslavlje je uvedeno 1219, a sirilo se polako i postepeno vijek ipo, preko planina, sela i onih feudalaca kojima je bilo u interesu da su u isto vjeri kao tadasnji gospodar (neki od onih Nemanjica)

Grbalj

@Nenad, Nenade pogrijesio si ti, ovo su godine prije nego se Hriscanstvo podijelilo kako u tekstu i pise. Cudno kako uvjek nesto ne vidite ili ne shvatite a svima je jasno. Cudno kako vam istina izgleda nepotpuna a laz svedena i jedino moguca opcija.

Realista

@Nenad, Opet ne vidite cinjenice. Doba prije nego se Hriscanstvo podijelilo: "Mitropolija Prevalisa dio je Arhiepiskopije Justiniana Prima, osnovane u rangu autonomne crkvene oblasti 535. godine, dakle u doba kada je Crkva jedinstvena." Cudno je kako uvjek nesto ne vidite ili pogresno procitate..

Nenad

@Realista,Ta autonomna crkvena oblast koja postoji od 535. je vremenom izasla iz Vizantije u nezavisnu oblast gospodara Vojislavljevica, i bila je pod papom i prije podjele hriscanstva. Posle 500 g. od osnivanja, Mihailo (ili Bodin) je zavrsio kod pape rang Nadbiskupije. Pravoslavlja tad jos nema tu

Mrdak

@Nenad, piše _ eklisiološki nasljednik ranovizantijske Mitropolije Prevailisa po diptisima Vaseljenske patrijaršije? šta je spporno to je po diptisima Vaseljenske patrijaršije

ja

samo zdravlja i sreće u Vas i pred Vama g. Jovanoviću! hvala!

Mario

Povjest je znanost i nauka i nije za svakog! bravo za profesora Jovanović-a!

Srba

Justiniana Prima je pored Lebana u Srbiji, Jablanički okrug, znači tamo je bio centar hrišćanstva za ovaj deo Balkana

Srba

@Srba, Šta lupate minuse, pa tamo gde je Justiniana Prima u Jablaničkom okrugu, tamo je naseljeno puno porodica iz Crne Gore i to u ona teška vremena pre 100, 150 i više godina, kad nisu imali šta da jedu, Srbija im je dala hektare i hektare zemlje, ali smo ih izgleda zaboravili.

Realista

@Nenad, Dobro kakve to veze ima sa ovim o cemu pricamo. Isto kao sto su Nemanjici primili od Pape vjeru i oni su prvo bili katolici... Odje se prica o autonomiji hriscanske crkve pa koja god bila. Covjek zeli da objasni da je narod koji odje zivi od tada prije Srbije imao autokefalnost u crkvi.