12 °

max 18 ° / min 11 °

Nedjelja

25.10.

18° / 11°

Ponedjeljak

26.10.

20° / 11°

Utorak

27.10.

20° / 12°

Srijeda

28.10.

21° / 12°

Četvrtak

29.10.

21° / 10°

Petak

30.10.

20° / 10°

Subota

31.10.

21° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultura

Art nam brani filologa mrtva, što ga brani kad ga ne odbrani - I dio

Autor: Antena M


Ivan

Briljantan osvrt na čemer i jad crnogorskog univerzitetskog miljea. Ambicioznih neznavenih štetočina pun je UCG. Poštovanje za prof. Čirgića, čije znanje, intelektualno poštenje i sposobnost oči izvadiše bulumenti samozvanih stručnjaka, pritajenih ili javnih mrzitelja CG.

Iko

Đe pomenu srpsku filijalu Canu, tugu i sramotu, pa ona i jeste za tamo. Sa sve Jelušićem.

Dido

Čestitke profesoru Čirgiću. Lijepo i rječito napisan tekst, koji nažalost ukazuje na napore koji moraju biti konstantno ulagani u ogoljavanje i sučeljavanje sa diletantizmom kojim obiluje naša akademska scena.

Aristos

• da ne valja miješati narječja i graditi novo kojega u narodu nema, nego je bolje od narodnijeh narječja izabrati jedno, da bude književni jezik. • da književno narečje bude južno narečje, odnosno štokavsko narječje i ijekavskog izgovora, iz razloga što najviše naroda tako govori...(Bečki sporazum)

flamantes

@Aristos To ne važi za današnju situaciju, važilo je tada za Srbiju i austrijske zemljhe naseljene Slovenima.

Roksana

Čirga, čovječe, ubi ovom riječju, i to pravo u glavu! Sokole, Bog neka ti blagosovi mahove da rašćeraš ovo što po naš mozgu ģače " ime nauke" . Živ bio!

Milica

Ova je Glušica očito nevješta da promisli i o onome što piše, a kamoli što pročita... Nažalost, siromašni duhom u Crnoj Gori bolje prolaze.

antibot

"Nije potrebna frojdovska analiza ni pamet da se pokaže u čemu je korijen te Glušičine opsesivne mržnje." Ova rečenica je čista projekcija Čirgića. Toliko ostrašćenosti, opsesivnosti i mržnje odavno nijesam pročitao kao kod Čirgića. Mislim da objavljivanje ovakvih tekstova ne služi na čast AnteniM.

Bot

@antibot Ni ja toliko gluposti na manje prostora ne pročitah kao u tvojom komentaru. Glušica je napisala knjigu čija je misija na prvu loptu da oblaje crnogorsku jezičku politiku, a na drugu - da negira postojanje crnogorskog jezika. Čirgiću treba cestitati što je imao strpljenja da je pročita.

antibot

@Bot Nisam pisao komentar o Gušicinoj knjizi, no o dijelu Čirgićevog teksta kojim pokazuje kakav je on sam. Ne treba biti specijalista pa vidjeti da tu nešto nije u redu.

LadoTajovic

@antibot a vidi antibota što mi se raspojasao poluterminima iz psihoanalize. Ako se ovako razumiješ u lingvistiku kao u Frojda, slobodno možeš kod Rajke na katedru. Pošto brineš za renome portala što pušta "ovakve" tekstove, mislim da treba povest računa i o komentarima a la tvoj :) mah-mah

antibot

@LadoTajovic Frojda pominje Čirgić i to sam citirao. Njega pitajte što ga pominje.

Anonimous

@antibot Čisto da ne ispadne da si u pravu jer je tvoja (kaobajagi neznavena) poslijednja, evo tebi jedan narodni psihoanalitički iskaz u vezi tvoje amaterske psihoanalitičke studije: "vidjela žaba kako konja potkivaju pa i ona podigla nogu"...

Ja

Postovani profesore, I nama neupucenim u lingvistiku pribliziste necemurni rad tzv. lingvistice. Hvala I u ime neobavijestenih Vasih kolega, mozda nesto I procitaju I nauce...

MARA

STRUČNJACI OVOG TIPA SU ZA NAŠU DJECU PISALI UDŽBENIKE.TO JE NAJVEĆA ŠTETA KOJA SE ČINI U OVOJ ZEMLJI.TU SU NAJBOLJE PROŠLI ONI KOJI SE NIJESU TRUDILI DA JE ČITAJU I NAUČE.ALI JGOSPODJU I SLIČNE BUDŽET REDOVNO NAGRADJUJE ZA TRUD U RAZGRADJIVAJU SVEGA CRNOGORSKOG.