7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

Kako je Veljko Milatović vidio mauzolej na Lovćenu - Mauzolej „nije hododarje i zadužbina u slavu trona i oltara“

Autor: Antena M

  • viber

Vesna Kiss

BINGO!Ovaj tekst je,tematski,pravi pogodak! Evo dokaza kako su se istinski Crnogorci VAZDA borili za crnogorski identitet i milu nam Crnu Goru!NEMA SVOJATANJA NJEGOSA,ON JE ODRAZ CRNOGORSKOG DUHA!

nikola

@Vesna Kiss Po vašoj logici ja sad mogu da mijenjam svačiji nadgrobni spomenik i zavjetnu želju svakog velikana na osnovu mog ličnog doživljaja,čitanja i tumačenja te osobe.

Vuko

@nikola Zavjetna zelja Njegoseva nije bila da bude sahranjen u Karadjordjevicevoj kapeli i to iz dva razloga,prvi razlog je taj sto Aleksandar nije ni postojao za vrijeme Njegosa a drugi razlog je taj sto je Aleksandar gedzo.

Vladimir

@Vuko Aleksandar je unuk Nikole I Petrovica i sin kneginje Zorke.

gost

Bravo, g. Batricevicu! Vrlo zanimljiva tema odnosa tzv. "crnogorskih emancipatora" iz vrha SRCG na problematiku SPC u CG! Mene zanima kakvi su bili stavovi Lalica, Stijovica i Lubarde povodom protivljenja izgradnje mauzoleja? Nesto ideoloski ili im se nije svidjelo idejno rjesenje?

jovo J.

@gost. Kao savremenik tih događaja moram da kažem da sam i sam bio protiv rušenja kapele. Crnogorci su bili srasli sa srpskim - velikosrpskim nacionanalnim bićem. Svaka pomisao o samobitnosti smatrana je jeresom. Komunisti su bili bjelaši sa petokrakom. Šutali su da je kapela bila Aleksandrova. Svaka Jugoslavija je bila Velika Srbija itd. itd.

gost

Hvala, g. Jovo na odgovoru. Ja sam rodjen krajem Titovog mandata:-) pa mi je mauzolej jedina opcija. Nevjerovatan je taj pojam srpstva. Kad ovdasnje Srbe pitate za Teslu, oni kazu on je Srbin a ne Hrvat iako je tamo rodjen. A kad pitate za Dj. Vajferta, oni opet kazu da je Srbin jer je rodjen u Srbi

Roksana

@58SINDON, Tesla je Crnogorac, tako se i predstavio americkim novinarima, kralj Nikola ga je i nagradio.Majka mu je znala Gorski vij. napamet. Zna se i porijeklo Tesline porodice. Na grobu njegovog oca ne pise da je bio svjestenikSrpske crkve...etc, etc.

Mikac

@gost Kakvo izvrtanje Đorđe Vajfert je Nijemac ali je bio veći Srbin od mnogih Srba tog vremena, dobrovoljac i dobrotvor. Kako može biti da je Alekandar srušio kapelu kad su je Austrijanci srušila i kosti prenešene na Cetinje. Inače Tesla je u jednom intervju izjavio da je starinom Srbin iz Crne G

jovo J.

@,Mikac. Originalna kapela koju je Njegoš podigao za života nijesu srušili Austrijanci. Na njoj je bila jedna breša(rupa) od topovske granate. Srušio je Aleksandar da bi na temeljima izgradio svoju(natpis na ploči). Mauzolej kakav je danas koji je naručio kod I. M. bio mu je skup, pa ke odustao.

Мишо

@jovo J. Вазда можемо бесједити као људи о било чему, а да се лажемо нема потребе а није ни људски. Аустријанци су срушили капелу а Његошеве кости бацили на низастрану....

Ctrl

@Мишо Nije nimalo ljudski,a ni pravedno,i lazi predstavljati kao Istinu.Austrijanci je nijesu srusili,vec je ostetili,ali se to moglo popraviti bez problema,srusio je Aleksandar Karadjordjevic i podigao kapelicu posvecenu Karadjordjevicima i nakon toga je mac svoj polozio pred Njegosev grob.

jovo J.

@Mišo Na staroj kapeli bila je jedna breša (rupa) od topovskog đuleta. Austrijanci su pokupili kosti Njrgoševe i prenijeli na Cetinje, đe su ostale do povratka na Lovćen. Aleksandar je srušio Njegoševu kapelu i podigao sličnu novu posvećenu Karađorđevićima.

jovo J.

@Mišo. Kada su Austrijanci Njegoševe kosti spuštile na Cetinje kraj kapele su postavile stražu. Jedan Austriski vojnik(Srbin) našao je u raki malu kost koju je poslije rata vratio. Inače kad su Austrijanci otvorili raku našli su desnu ruku Njegoševu potpuno očuvanu- ruku što je pisala Gorski Vijenac.