8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

Kralj Nikola I Petrović-Njegoš o vladavini srpskog terora u Crnoj Gori januara 1919. godine

Autor: Antena M

  • viber

Vladimir

Bilo bi sjajno,kad bi se ipak malo objektivnije pisalo,a ne na ovaj nacin,da se stvari izvlace iz konteksta.

Posmatrac

@Vladimir Mislis da se kaze da su Crnogorci razdragano docekali okupaciju?

Vladimir

@Posmatrac ,jedno pitanje.Šta je bila AustroUgarska dok je bila u C.Gori 1918? Evo def.ratne okupacije ; Teritorija se smatra okupiranom kada se stvarno nalazi pod vlašću neprijateljske armije,po Haskom pravilniku iz 1907.Vi stvarno mislite da je srpska vojska tada bila neprijateljska armija?

Posmatrac

@Vladimir Austrugarska je okupirala CG. To nema nikave veze sa okuptorima koji su je naslijedili. Ako trazis analogiju imas Poljsku u 2. svejtskom ratu. Njemacku okupaciju je zamijenila sovjetska. Nije pomagalo sto je Poljska bila saveznica. S tim sto je Poljska prosla bolje od CG.

Posmatrac

Srbi smatraju to OKUPACIJOM CG. Naravno u medjusobnim prepiskama. (Pogledaj telgrame vojvode Misica i memoare generala Milutinovic, komandanta srpskih trupa za detalje.) Za crnogorske NAIVCINE koriste izraz oslobodhjenje.

Posmatrac

Ne radi se o teritoriji nego o drzavi! Drzava je okupirna kad je pod vlascu strane drzave! Konacno, ta drzava, tj. kraljevina Srbija je bila NEPRIJATELJSKA prem CG tokom cijelog rata od 1914. Iako je oficijelno bila saveznicka. Za detalje pogledaj telegrame srpskog pukovnika Petra Pesica.

Posmatrac

Poslije rata Pesic nije ni poricao sto mu je bio zadatak u CG. Bio mu je cilj da unisti crnogorsku vojsku i CG. Kad se zna taj kontekst, onda je pisanje Novaka Adzica vise nego korektno!

Posmatrac

To sto ti ne znas kontekst je posljedica LAGANJA! U Srbiji se do dana danasnjega o svemu tome Bezobzirno laze. Jedanako 1918. kao danas sto radi Ana Brnabic.

Vladimir

@Posmatrac ,verovatno je Mojkovacka bitka bila izmisljena..ili je crnogorska vojska bila naterana na to?Moji Drobnjaci su ginuli u toj bici..Sto se tice laganja,ne bih.Ja isto mogu brdo podataka da Vam iznesem ovde,gde su argumenti potpuno drugaciji nego vasi.Vezano za Poljsku je izlisno komentar.

Posmatrac

@Vladimir Tebe priznanje Pesica da mu je posao bio da unisti CG malo znaci. To je prilicno cudno. Interesantno da nije rekao ja sam drzao vojsku na Mojkovcu jer sam branio srpsku ostupnicu. Nego je rekao da mu je bio cilj da unisti crnogorsku vojsku.

Posmatrac

Mnogi su u Srbiji znali kojim poslom je Pesic bio poslat u CG. To su mu pojedini srpski generali s prezrenjem rekli. Pesic jedino odgovorio da je to bilo dobro za srpstvo. (1926. godina) Ja mislim da je bilo katastrofalno za srpstvo jer je posvadjalo Srbe i Crnogorce.

Vladimir

@Posmatrac ,posvadjalo Srbe i Crnogorce?To ne moze nikad da se kaze tako..jer narodi nisu posvadjani.Mislim ne moze da se generalizuje.Ne bi Srbi dolazili na more u C.Goru i ne bi masu Crnogoraca zivelo u Bgd,da smo posvadjani,zar ne?

Posmatrac

@Vladimir Slazem se da su narodi nijesu posvadjani. Prigovoriti obicnom srpskom vojniku bi bilo besramno. On je bio heroj. Zbog formata, moram da skracujem, izgledalo je da generaliziram. Svejedno, Ana Brnabic koju jako postujem, prica isto sto i Nikola Pasic.

Posmatrac

Trauma, koja je izazvana u periodu 1916.-18. opterecuje nase odnose. Ambasador je protjeran. Da nije bio ovoga o cemu pisem, ne bi ni bilo ambasadora. Dvije bi drzave bi bile izuzetno bliskim, bratskim odnosima. Sve sto nas dijeli od toga je jedno IZVINJENJE iz BG za 1916. i 1918.

Posmatrac

@Vladimir Preporuciujem Vam da pogledate te telegrame. U nijima se otvoreno razmatra kad i kako CG dovesti u bezizlaznu situaciju. Zanaci da se radilo o zavjeri protiv saveznicke i navodno bratske zemlje. Pesic nikad nije pomenuo Mojkovac. Zasto? Nije znao da je CG vojska tamo?