15 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Stav

Nepoznati Njegoš

Autor: Antena M

  • viber

jovan

Izvanredno gospodine Dakovicu. Savrsena analiza.

Anthropos

Pa i nije radikalna. Ima puno istine u njoj. Njegoš je - posebno u Luči mikrokozmi (LM)- gnostik. Čudi me da nijeste pomenuli knjigu Vojislava D. Vukčevića "Njegoš i gnoza . Gorski vijenac i Luča mikrokozma”? Ovo je zaista interesantna, značajna, tema – posebno danas kada svetosavlje oburdava CG?

Anthropos

@Anthropos - Izvinjavam se- pogrešno sam napisao ime autora "Njegoš i gnoza..."- ispravno je Vojislav D. Nikčević. Inače CG ima gnostičku tradiciju (Bogumili) ali i kontakt sa Kabalom - Shabatai Sevi (Tzvi) - "lažni prorok" je bio i poznati kabalist (sahranjen u Ulcinju), sufizam,...

Bandini

Izvrstan tekst! Nijesam ranije imao prilike da čitam gospodina Dakovića, ali se najiskrenije nadam da će češće pisati. Veoma pismeno, informativno i sa izgrađenim stilom.

Sreten_V

Bravo, Jakove! Nijesam ni očekivao drugačije!

Gojko

Dobar tekst koji ce razumjeti, na zalost, 1%. Inace, "religija i nauka su rascistle pitanje postojanja boga onog trenutka kada su crkve i džamije postavile gromobrana"...ne znam koga citiram.

Poenam_Dei

Izuzetno inspirativna i nadasve zagonetna tema. Tekst je odličan. Hvala

Roksana

Ako je Njegoš uopšte iniciran, ne znači da je do inicijacije moralo doći isključivo na Zapadu, ladno se to moglo desiti i u samom Petrogradu. No, ne mislim da je došlo do inicijacije ali do poznavanja Kabale sasvim sigurno jeste: Pogledajte ondašnju kreativnu elitu Petrogr.- direktna veza. Mainstrim