21 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultura

Uzbudljivo putovanje kroz porodične gene (I)

Autor: Portal Antena M

  • viber

Morski

Vrhunska stvar !!! Da je sreće da što više ljudi odradi ovo testiranje više bi smo znali o sebi samima i svojoj istoriji a manje bi vjerovali legendama, predanjima, guslama i ostalim naglabanjima. Odradio sam test prije 5 godina i imao sreću da mi se porodično predanje poklopilo sa rezultatom tako da se sve savršeno posložilo. Dostinji u CG se rezultat nije poklopio sa očekivanim ali to ih je poguralo da još bolje istraže porodičnu istoriju.

Arben Muric

@Marina pogledajte na www.familytreedna.com. na ovom institutu možete sve vrste genetičkih testova odraditi. Pozz

Morski

Radio sam testu Bg preko ovog srpskog DNK projekta i njihovog udruženja POREKLO, to mi je tada jedino bilo dostupno. To mi je bio jedini način da uđem u širu bazu podataka koju imaju. Nekoliko puta su me ćerali sa foruma ali sam sve junački izdržao ha ha ha

Morski

Prošle godine sam naručio test kit iz laboratorije DANTE LAB iz Italije i odradio uzorkovanje sinu. Potrebno je prijaviti se na njihov website, poručiti kit i platiti ga preko paypala. Oni ga šalju DHL-om, ja odradim uzorak, zapakujem ga u novu kesu koju su mi takođe poslali i vratim ga DHL-om nazad na istu adresu u Italiju.

Morski

Morate samo voditi računa da im test mora stići u Italiju najkasnije 72 sata od momenta uzorkovanja. Imao sam problema jer se Zakon o biološkom materijalu promijenio mjesec dana prije toga i DHL ga nije htio primiti dok nisam nekako uspio dobiti saglasnost neke od laboratorija u CG koje imaju licencu za tako nešto da garantuju za moju pošiljku. Fizičkim licima više nije dozvoljeno da šalju biološki materijal u inostranstvo, samo pravnim licima.

Moraki

Par puta godišnje DANTE LAB daje popuste i umjesto početnih 600 Eura ovaj test košta 200 Eura. Međutim na to morate dodati skoro 100 Eura troškova povratne DHL pošiljke. To je cijela priča.

Morski

Kao što je autor knjige i rekao ovo nije povezano sa Crnogorcima, Srbima, Hrvatima ili ostalim nacijama ali jeste sa zajedničkim porijeklom koji npr. ima većina Kuča i Vasojevića sa albanskim plemenima koji žive sa druge strane Prokletija ili postojanje tijesne veze između Cuca i Pješivaca preko grupe J2 ili postojanje R1a enklave na području plemena Ćeklići koja dokazuje da svi imaju jednog zajedničkog pretka iako ih predanja i legende dijele na tri različite grupe.

Morski

Svima najiskrenije i najtoplije preporučujem da odrade test i pomognu sebi u rješavanju zagonetki u vezi porijekla svoje porodice.

Miki

Dje se moze u Crnoj Gori odradit ovo testiranje i koliko kosta??

Morski

Za sada u CG ovo testiranje nje mogućw odraditi. Najbliže je u Bg i košta oko 115 Eura. Ako ga radite preko udruženja POREKLO iz Beograda je cijena oko 60 Eura.

jovo

Izvanredno, veličanstveno, hvala, hvala puno. Potvrđuje se ono što je bila i moja pretpostavka, da su Crnogorci većinom Ilirske gene tske strukture. Sem jezika vrlo ma lo ima slovenskoga u nama.

Marina

Divan, zanimljiv tekst !!! Samo nastavite sa ovakvim stvarima !!!

Zeljko K

Nadam se da ce test biti dostupan gradjanima srbije da konacno shvate ko su,sto su..Dugacak je period od 500 godina pod Otomanskim Carstvom i njohovim pravilima,koja su nametnuli..Da ih ne spominjem...

U1a1a

Sa željom da se i žene iz Crne Gore zainteresuju za svoje (žensko) porijeklo. Pozdrav