20 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

Porijeklo Crnogoraca, istraživanje srpskoga etnologa iz 1974. godine

Autor: Antena M

  • viber

MarkoizNK

Crnogorci nijesu ni Sloveni a još manje srbi.

Igor

@MarkoizNK Sada je već opšte je poznato da je među Crnogorcima najzastupljenija genetska Haplogrupa I2A sa 34%, E1B sa 27% i "najslovenskija" R1A sa samo 7%. Ali i među Srbima je I2A 37%, E1B 18%, ali R1A 18%. Vodi se polemika da li je I2A uopšte (južno)slovenska grupa ili ne.

veljo

Ne upadaj u zamku srpskog DNK projekata, jer žele da preko I2a hg podignu procenat Slovena. I2a nema veza sa Slovenima, već je to autohtona haplogrupa ovih prostora.

Drobnjak194

@veljo I2a(din) je gen stariji, gen starosedelaca a R1a je gen koji je povremeno dolazio sa severa Evrope, naročito u 3,4,6 i 7 veku (bežanje slovenskih grupacija od Avara, Huna ),ali to nije bilo u toliko izraženom procentu.

Krsto

@Igor I2a, to jest njen ogranak PH908, je ostrogotska haplogrupa.

Igor

@Krsto Čija god da je I2A, ostaje činjenica da je najzastupljenija i u Srbiji i u Crnoj Gori, a i u Dalmaciji i u Hercegovini. Razlika između stanovništva u Crnoj Gori i Srbiji je veći procenat E1B, a manji R1A u Crnoj Gori, ali je struktura ostalih manjih haplogrupa vrlo slična. Npr. I1 oko 7% .

Branislav

@Igor Jeste slovenska. Definitivno je sa Karpata, možda stigla iz Podunavlja u Karpate. To više nije sporno. R1a i I2a, to su ti što bi rekli vizantijski hroničari, Sloveni i Anti.

Dedoni

Ovo treba u skole hitno ubacit i ucit djecu sto su i od koga su .

Branislav

I2a nije mi ostrogotska ni autohtona u CG. Ona je iz JZ Ukrajine. Sa Karpata. Tamo je možda stigla iz Podunavlja. Tako kažu istraživanja. Sem većeg udela E halogrupe genetska slika CG i Srbije je skoro ista. Sa Hercegovinom i Dalmacijom (Srbima).preslikana.

Željko

@Branislav Velite: "... genetska slika CG i Srbije je skoro ista. ..." Na osnovu koje tačno i đe objavljne baze podataka ovo tvrdite? Još kažete "skoro" ista. A đe su po Vašem Hrvati i Srbi kad je u pitanju genetska slika? Je li i tu važi ovo "skoro" ili je u pitanju duplo "skoro"?

Drobnjak

@Željko čoče pročitaj tekst : više imaju Srbi i Hrvati zajedničkih gena no Srbi i Crnogorci. Pročitaj.

Igor

@Željko Možete da vidite članak Matice Crnogorske, Porijeklo naroda, geni i haplogrupe, kao i radove crnogorskog naučnika Željka Musovića. Inače tačno je da Hrvati i Srbi imaju bližu strukturu hp grupa jer imaju veći procenat R1A, a manji E1B od Crnogoraca, ali sve je to slično.

Krsto

@Branislav Pa e, iz južne i jugozapadne Ukrajine. Tamo su Goti živjeli prije no su došli na Balkan.

Crnogorac

Svak je što je koga volja, i kako se osjeća. Ako prčkamo po dnk, možemo saznati i da nam zvanični očevi nisu očevi, a kamo li da nismo ono što mislimo da jesmo. Zato nam je otac onaj koji nas je odgajao, a po narodnosti smo ono kako se osjećamo. Sa mogućnošću promjene, voljno ili prisilno.

Drobnjak194

Proces iseljavanja iz Crne gore u Srbiju traje vekovima, u potraziza boljim životom (kontinuirano), i za vreme ratova sa Turskom ( Prva i Druga Seoba Srba 1690 i 1740god naročito).